‘Yeşil yatırım’a ‘nükleer’ ve ‘gaz’ düzeltmesi
Sabah Gazetesi Yazarı Kerem Alkin'in bugünkü (04.02.2022)'' ‘Yeşil yatırım’a ‘nükleer’ ve ‘gaz’ düzeltmesi'' başlıklı yazısı.
2022, Türkiye'nin ihracatının sürdürülebilirliği açısından küresel alanda önemli başlıkları takip etmemiz gereken bir yıl olacak. Gelişmiş ekonomiler ile önde gelen gelişmekte olan ekonomilerde artan 'ticaret rekabeti', artık 'fiyat'a dayalı bir rekabet olmaktan bambaşka alanlara taşınıyor. Gelişmiş ülkeler, 'sürdürülebilirlik', 'iklim değişikliği', 'enerji dönüşümü', 'atık yönetimi', 'plastikler ve kimyasallar' konu başlıklarında yeni küresel standartlar, kurallar ve düzenlemeler oluşturarak, küresel ticarette rekabetin kural ve koşullarını yeni bir alana yönlendirmekteler. 'Karbon Salınımı', 'Yeşil Enerji' ve 'Sıfır Atık' konusunda dünyanın önde gelen uluslararası kurumları ve uluslararası yatırım bankalarınca da yeni kriterler oluşturulmakta.
Bu yeni kriterlere uyamayan ülke ve şirketler ya üretim, yatırım ve ihracatın finansmanı adına daha pahalı kredi kullanmak durumunda kalacak; ya da artık hiç kredi bulamayacak hale gelecek. Bununla birlikte, bu konu başlıklarında çeşitli uluslararası platformlarda yürütülen tartışma ve tartışmalar, aceleyle atılan adımların sonradan revizyonunu da gerektiriyor.
Örneğin, iklimi aşırı önceliklendiren yaklaşımla yapılan düzenleme ve yaklaşımların 'enerji arz güvenliği' kavramına yönelik yeni riskler oluşturduğunun anlaşılması; 'yeşil enerji' konusunda yürütülen çalışmalara yeni bakış açılarının eklenmesini gerektiriyor. Hele ki, içinde bulunduğumuz kış şatlarında Kuzey Yarı Küre'de, hem Amerika, hem de Avrupa'da enerji fiyatları 2'ye, hatta 3'e katlanmış iken.