Azerbaycan ve Belarus Türkiye'de fabrika kuracak
Gelecek yıldan itibaren ithal traktörlere yüzde 21’lik ek vergi gelecek. Hal böyle olunca yılbaşından bu yana sektörde dikkat çeken bir yatırım rüzgarı esmeye başladı. Ocak ayında başlayan yeni...
Gelecek yıldan itibaren ithal traktörlere yüzde 21’lik ek vergi gelecek. Hal böyle olunca yılbaşından bu yana sektörde dikkat çeken bir yatırım rüzgarı esmeye başladı. Ocak ayında başlayan yeni yatırım ve satın alma rüzgarı ile ilk kez DÜNYA’da okuyacağınız yeni haberi paylaşmadan önce biraz sektörden bahsetmek gerekiyor.
Türkiye’de traktör ve tarım makineleri üretimi son 7 yılda 3.5 kat artmış durumda. 2009’da 15 bin adet olan üretim geçen yıl 51 bin adede ulaştı. Satışta da durum farklı değil. Aslında üretimden daha fazla. 2009’da 13 bin olan satış adedi 2016’yı 70 bin ile kapattı. Hızla artan üretim ve satış önümüzdeki dönemde daha farklı bir boyuta ulaşacak. Bunun nedeni ise gelen ek vergi.
Peki bu vergi kararı kimleri etkiledi?
Sorunun doğru şekli aslında şu: Kimler satın alma ve yatırım kararı aldı?
İşte bu sorunun yanıtı Hintli Mahindra ile başlıyor. Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Mahindra, bu yılın ilk satın almasını yaptı. Türkiye’nin en önemli tarımsal ekipman ve çok amaçlı kabin üreticilerinden Hisarlar Makina'nın yüzde 75'ini 71 milyon TL karşılığında satın aldı. 18 milyar dolarlık büyüklüğe sahip Mahindra’nın aldığı Hisarlar Makine’nin cirosunun yüzde 35’i ihracattan. Eskişehirli şirketin çalışan sayısı ise 800’ün üzerinde.
Haziran ayında bu kez sektöre Massey Ferguson markalı traktörün üreticisi ABD’li dev Agco girdi. Agco, Türkiye’de üretim kararı aldı. Agco’nun ardından sözü yine Hindistan’ın sanayi devi Mahindra aldı ve 76 milyon dolara Erkunt Traktör’ün tamamını satın aldığını açıkladı. Herkes Türk traktör ve tarım makinaları alanında bu yatırımı sindirmeye çalışırken bu kez geçen hafta İtalyanların ünlü traktör markası Landini’yi konuşmaya başladı. Anadolu Grubu, Landini’nin üreticisi 135 yıllık İtalyan Argo Tractors ile yaptığı ortaklık anlaşmasına istinaden ‘Anadolu Landini’ şirketini kurarak Türkiye’ye özel traktör üretimi için düğmeye bastı. Uzun yıllardır Landini markasının Türkiye distribütörü olan Anadolu Grubu’nun Argo Tractors ile birlikte Anadolu Motor’un Şekerpınar’daki fabrikasında üreteceği traktörler için ilk etapta 40 milyon euro yatırım yapılacak. İlk yıl 2 bin adet traktör üretecek Anadolu Landini, toplam üretimi ise kısa sürede 6 bin adede çıkartmayı hedefliyor.