Ülker’in Dosu Maya satışına Rekabet Kurumu incelemesi
Yıldız Holding’e bağlı Dosu Maya’nın satışı dün ikinci kez Rekabet Kurumu incelemesine takıldı. İlk kez www.dunya.com’da yer alan haberde Yıldız Holding'e bağlı Dosu Maya’nın Fransız...
Yıldız Holding’e bağlı Dosu Maya’nın satışı dün ikinci kez Rekabet Kurumu incelemesine takıldı. İlk kez www.dunya.com’da yer alan haberde Yıldız Holding'e bağlı Dosu Maya’nın Fransız Lesaffre et Compaigne firmasına satışına yönelik Rekabet Kurumu’nun inceleme başlattığını duyurmuştuk.
Rekabet Kurumu açıklamasında “İnceleme sonucunda, 15.12.2014 tarih ve 14-52/903-411 sayılı Rekabet Kurulu kararı ile taahhütler çerçevesinde koşullu izin verilmiştir. Takiben Ankara 8. İdare Mahkemesinin 19.01.2017 tarih ve 2015/2488 E. 2017/172 K. sayılı kararı ile bahse konu Kurul kararı iptal edilmiştir.
İptal kararının gerekçesinde belirtilen rekabetçi endişelerin giderilmesine yönelik olarak, söz konusu devralma işlemi Rekabet Kurulu’nun 24.05.2017 tarih ve 17-17/252-M sayılı kararı ile yeniden nihai incelemeye alınmıştır” denildi. İşlemin nihai incelemeye alınmasının izin verilemez nitelikte olduğu anlamına gelmediği de kurum açıklamasında yer aldı. Yani inceleme anlaşmanın iptalini içermeyebilir.
Bilindiği üzere Dosu Maya, Fransız Lesaffre et Compaigne firmasına 2014’te yaklaşık 220 milyon dolar karşılığında satılmıştı. Rekabet Kurumu bu satış işlemine yine o yıl sunulan taahhütler çerçevesinde izin vermişti. Ancak bu ikinci incelemenin neden yapıldığına yönelik bir açıklama yapılmadı.
Son yıllarda şirket alım-satımlarında Ülker Ailesi, öne çıkan birçok işleme imza attı. Ancak hiçbiri şu ana kadar ikinci bir incelemeye uğramadı. Ancak bazı projeleri iptal edildi veya izin verilmedi.
Bunlardan ilki 2013’teki köprü ve otoyol ihalesiydi. O dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Arkadaşlarla istişareleri yapıyorum. Örneğin otoyollar, köprüler meselesini tekrar masaya yatıracağız. Daha yüksek beklentimiz var. O beklentiyi karşılamıyor. Çünkü biz buradan zaten ciddi para kazanıyoruz” açıklamasının ardından 5.7 milyar dolarla Türkiye’nin en büyük ikinci özelleştirmesi olan köprü ve otoyol ihalesi iptal edildi. İhaleyi Koç, Ülker ve Malezyalı UEM Group’tan oluşan konsorsiyum kazanmıştı.