Vize krizini dinlemedi, ABD’de fabrika kuruyor

Türkiye ile ABD arasındaki vize sorunu yumuşama dönemine girse de siyasi etkisinin süreceği bekleniyor. Her ne kadar iki ülke arasında kriz yaşansa da ekonomiye olan etkisi şimdilerde sınırlı görünüyor. Borusan...

Türkiye ile ABD arasındaki vize sorunu yumuşama dönemine girse de siyasi etkisinin süreceği bekleniyor. Her ne kadar iki ülke arasında kriz yaşansa da ekonomiye olan etkisi şimdilerde sınırlı görünüyor. Borusan Holding’den Koç Grubu’na Türk ekonomisine yön veren şirketlerin yatırım yaptığı ABD’de KOBİ’ler de dikkat çekiyor. Hem de vize krizinin göbeğinde… Türk şirket Elastron Kimya bunlardan biri. Plastik sektöründe sessiz sedasız büyüme gösteren Elastron, Türkiye dışındaki ilk fabrikasını ABD’ye açıyor. Tesis yaklaşık 36 milyon liralık maliyete kurulacak.

ABD’deki otomotiv yan sanayiye yönelik hizmet verecek tesisin kurulacağı yer ise Atlanta. Termoplastik bileşenlere yönelik yapılacak yatırım 2018’de üretime başlayacak.

İlk hedefte tesisin 3 bin 500 tonluk üretim kapasitesinde olacağı, 2020’de ise bu rakamı 6 bin metrik tona çıkaracağı kaydediliyor. Yeni tesiste ilk planda 30 kişi çalışacak.

2009’da Detroit’e ofis kurarak ABD pazarına giren Elastron’un hedefi 2020’de de Çin’de üretim yapmak. Şirketin Şangay ve Hong Kong’ta deposu ve ofisi bulunuyor.

Biraz da Elastron hakkında bilgi vermek gerekiyor. Sosyetenin yakından tanıdığı ve sanat koleksiyonerliği ile bilinen Mızraklı Ailesi’nin 1980’de kurduğu Elastron’un sermayesi 12.5 milyon lira. Ayakkabı tabanlığı ile üretime başlayan şirket, şu anda ilaçtan ambalaja farklı sektörlere çalışıyor.

Moskova ile Ankara’yı karşı karşıya getiren domates-buğday savaşıyla ilgili ilk gelişmeleri sizlerle mart ayında DÜNYA Gazetesi’nde duyurmuştuk. O haberde Rusya’nın başlattığı Türk domatesi alımını durdurma kararına Türkiye, aralarında buğday, ayçiçek yağının da bulunduğu 7 ürünün ithalatına yönelik amgargo kararını uygulamasını ilk kez açıklamıştık. Türkiye ile Rusya’yı geren bu gelişmelerde yumuşama sinyalleri yaşanırken geçtiğimiz hafta yeni bir gelişme yaşandı ve Türkiye, Rusya’dan ithal ettiği ve aralarında ayçiçek yağı ile buğday gibi ürünlerin de bulunduğu 7 kalem ürün için ataşelik veya müsteşarlık onayı şartı getirdi. Bundan böyle Rusya’dan ithal edilecek bu ürünler, faturalarında Türk makamlarının kaşesi olmadan yurda giriş yapamayacak. Bu konuyla ilgili Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci de bir açıklama yaparak, kararın mütekabiliyet ilkesi gereği alındığını söylemişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 585 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 478 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 571 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 251 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 436 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar