Çocuklarda kıskançlık
Değerli okuyucular, kıskançlık çocuğun güven duygusunu ve özgüveni tehdit eden bir hayalet gibidir. Çocuk bu duyguyla, ilk kez, küçük kardeşini annesinin kucağında gördüğü zaman...
Değerli okuyucular, kıskançlık çocuğun güven duygusunu ve özgüveni tehdit eden bir hayalet gibidir. Çocuk bu duyguyla, ilk kez, küçük kardeşini annesinin kucağında gördüğü zaman tanışır. Artık “annemin şefkatli kollarında ben yokum o var” diye düşünür. Herkes az da olsa mutlaka kardeşini kıskanmıştır, bu zor duyguyla baş etmek zorunda kalmıştır.
Dr. Carl Rogers’a göre kıskançlık, çekememezlik gibi duygular güvende hissetmek, onaylanmak, sevgi ihtiyacının karşılanması gibi hayati bazı ihtiyaçların karşılanamamasının doğurduğu ikincil sonuçların yansımasıdır aslında… Henüz 1 yaşını doldurmamış çocuk dahi, bazen yeni kardeşinin doğmasıyla odasının haksız bir şekilde gasp edildiğini düşünebilir.
Kıskançlık bazen küçük kardeşe duyulabileceği gibi, büyük kardeşe de yönelebilir. Bazen de okul değişikliği, bir yerden başka yere taşınma, farklı bir öğretmen, çocuğun kıskançlık hislerini ortaya çıkarabilir.
Çocuklarda kıskançlık belirtilerine değinelim;
*Çocuk sinirli ve gergin olmaya başlar, davranışları değişir. Anneler bu durumu şöyle dile getirirler: “Ne oldu böyle anlayamıyorum, birden sanki farklı bir çocuk oldu.”