Fibromiyalji yaşam kalitesini bozuyor
Değerli okuyucular, Fibromiyalji, yaygın ağrı ve hassas noktalarla karakterize, uyku bozukluğu, sabah tutukluğu, yorgunluk, irritabl barsak gibi birçok semptomlar topluluğunun eşlik ettiği kronik ağrı hastalığıdır....
Değerli okuyucular, Fibromiyalji, yaygın ağrı ve hassas noktalarla karakterize, uyku bozukluğu, sabah tutukluğu, yorgunluk, irritabl barsak gibi birçok semptomlar topluluğunun eşlik ettiği kronik ağrı hastalığıdır. Birçok duyarlı noktanın varlığı; anksiyete, depresyon, yorgunluk ve somatik belirtilerle olduğu gibi, ağrı ile de ilişkilidir.
Fibromiyalji sendromunda şikayetler, uyku düzeni bozukluğu, aşırı fiziksel aktivite yada aktivitesizliğe bağlı düşüklük, fiziksel travma, soğuk ve nemli hava, ergonomik olmayan iş koşulları gibi durumlarda artış gösterebilir. Fibromiyalji sendromu tanısı koymak için hastalığa özgü bir laboratuvar veya görüntüleme yöntemi yoktur.
Otuz beş yaşında, lise mezunu, işsiz erkek hastanın gün boyu süren, boyundan başlayıp sırta yayılan ağrılarının olduğu; sabah tutukluluğu ve katılık yakınmalarıyla farklı birçok sağlık merkezine gittiği, birçok defa da psikiyatri poliklinik başvurusu yaptığı öğrenildi. Bu yakınmalarının kafeinli içeceklerle daha arttığını belirten hasta, uzun süreli uyuyamadığını özellikle ışıktan etkilendiğini bildirdi. Hastanın sigara kullanmadığı, sosyal içicilik düzeyinde alkol aldığı öğrenildi.
Hastanın hikâyesinden başarısız bir öğrencilik hayatı olduğu, ilköğretim aşamasında sınıf tekrarı yaptığı, ilk yakınmalarının da aslında bu dönemlerde başladığı öğrenildi. Hastanın derslerinde başarısız olduğu dönemlerde babasının iş yerinde çalışmaya zorlanmış olduğu, ilk ağrıların bu dönemde açığa çıktığı bilgisi alındı. Hasta askerden sonra bilgisayar sektöründe çalıştığını ancak işyerindeki en ufak anlaşmazlığın bile onu işinden soğuttuğunu belirtti. Hastanın işe girme sürecinde yaşadığı olumsuz süreçlerin ardından yaşadığı stresli dönem sonrası, psikiyatri kliniğinde 1 ay süreyle yattığı tespit edildi. Hasta daha sonra iş gezisine gittiğini ve bu dönemde yakınmalarının çok arttığını, gün içinde ağrıdan dolayı hiçbir işle uğraşamadığını belirtti.
Hastanın soy geçmişinde; teyzesinde depresyon tanı ve tedavisi, dedesinde de şüpheli psikopatoloji öyküsü mevcuttu. Hastaya hastane yatışı esnasında Minesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI), Tematik Algı Testi (TAT) ve Beier Cümle Tamamlama Testi uygulandı.