Beyaz Toros ve HDP
Beyaz Torosların Kürtlerin hafızasında kötü bir şöhreti var; bu araçlar, Kürtlerin gözünde devlete bağlı çalışan, silahlı gizli bir örgütün dizginsiz şiddetini simgeliyor. Beyaz...
Beyaz Torosların Kürtlerin hafızasında kötü bir şöhreti var; bu araçlar, Kürtlerin gözünde devlete bağlı çalışan, silahlı gizli bir örgütün dizginsiz şiddetini simgeliyor. Beyaz Toroslar, 90’ların kanlı Türkiye’sini sembolize ediyor.
Siyasiler konuya bu genellemelerle yaklaşabilir ama gazeteciler böyle genelleme yapma lüksüne sahip değil. “Beyaz Toros” ile simgelenen kanunsuz ve sınırsız şiddetin, devlet içinde hangi damara dayandığını bilmek ve topluma anlatmak zorundalar.
Geçmişin kötü anılarını, şiddeti ve devlet terörünü analiz ederken, arada gerçeklerin kaybedilmesine imkân verilmemeli, göz yumulmamalı.
Beyaz Toroslarla Güneydoğu’da dizginsiz terör estiren JİTEM’in bürokrasideki devamcıları kimlerdi? Bu kanlı mirası devlet içinde hangi grup devraldı? Beyaz Torosları dillerinden düşürmeyenlerin bu sorulara gerçekçi yanıtlar vermesi gerekiyor.
JİTEM, bir derin devlet organizasyonuydu. 90'larda devlete hâkim olan bir grup tarafından, PKK’yla hukuk dışı yöntemlerle mücadele etmek için kuruldu. JİTEM, Genelkurmay da dâhil, siyasilerin varlığından haberdar olduğu bir kuruluştu.
AK Parti’nin 2002’de iktidara gelmesinin ardından faili meçhuller ve yargısız infazlar son buldu ve beyaz Toroslar tarihe karıştı. Fakat “JİTEM” denilen tetikçilerden oluşan birim, sessiz sedasız lağvedilmiş olsa da onu üreten derin devlet varlığını hep korudu.