CHP ve HDP ortak kampanya mı yapacak?
Hükümet sistemine ilişkin değişiklik teklifi, siyasal sistemimizdeki var olan saflaşmayı daha net bir şekilde açığa çıkardı. AK Parti ile MHP, değişiklik teklifi Meclis Genel Kurulu'nda onaylandıktan sonra...
Hükümet sistemine ilişkin değişiklik teklifi, siyasal sistemimizdeki var olan saflaşmayı daha net bir şekilde açığa çıkardı. AK Parti ile MHP, değişiklik teklifi Meclis Genel Kurulu'nda onaylandıktan sonra meydanlarda "Evet" kampanyası yürütecek; CHP ile HDP ise kolları "Hayır" kampanyası için sıvayacak.
Bu siyasi tablo bile siyasi partilerin nerede durduğunu da göstermeye yetiyor. AK Parti ve MHP yürütmenin tek elde toplandığı üniter bir yapıdan yana; Meclis'te "Rejim elden gidiyor, bölüneceğiz" sözlerini dilinden düşürmeyen CHP ise söylemlerinin aksi bir yolda ilerliyor; bunun en büyük kanıtı özerklik ve federasyondan tutun da konfederalizme kadar Türkiye'yi bölecek ne kadar sistem varsa merkezine alan HDP ile kurduğu ortaklık.
Terör örgütü PKK'nın uzantısı olan HDP'ye siyasetin meşruiyet kapılarını aralayan da zaten CHP ve Doğan medyası oldu.
CHP, AK Parti ve MHP'yi ülkeyi bölünmeye sürüklemekle suçlarken; aslında kendisi, 7 Haziran seçimlerinden hemen önce PKK'nın uzantısı olan HDP'yi evin içine alarak ülkeyi içeriden parçalayacak süreci tetiklemişti. Şimdi, bu birlikteliği daha ileriye taşıma hazırlığındalar.
"Başkanlık sistemi" etrafında koparılan fırtınanın asıl sebebi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "ortak düşman" olarak gösterip CHP ile HDP birlikteliğini daha görünür kılmak. CHP ile HDP birlikteliğini, Türk siyasal sistemine yeni "muhalefet" çizgisi olarak yerleştirmek istiyorlar. Referandum sürecini bu temelde değerlendirecekler. CHP ile HDP tabanını referandum sürecinde aynı ortak zeminde buluşturarak birbirlerine olan yabancılığı gidermeyi hesaplıyorlar.