Demirtaş, Öcalan'ı nasıl geçti?
Akşam Gazetesi Yazarı Kurtuluş Tayiz'in bugünkü (23.11.2022)'' Demirtaş, Öcalan'ı nasıl geçti?'' başlıklı yazısı.
Metropoll Araştırma, HDP seçmeni üzerinde kimin daha etkili olduğu yönünde bir anket yayınladı.
Bu araştırma neden icap etti, kimin talebi üzerine yapıldı, maliyeti kim karşıladı bilemiyorum.
Araştırmanın sonuçlarından çok, kendisi ilginç.
Neyse.
Ayrıntılara gelelim.
15-18 Ekim arasında 28 ilden 2 bin 145 kişinin katıldığı ankete "HDP seçmeni üzerinde hangisi daha etkili" diye bir soru yöneltilmiş. Seçenekler arasına ise Selahattin Demirtaş ve Abdullah Öcalan konulmuş. HDP'den eş başkan düzeyinde görevde olan başka bir seçeneğin olmaması ise dikkat çekici.
Bu ankete göre katılımcıların yüzde 51,1'i hapisteki Demirtaş'ın HDP seçmeni üzerinde daha fazla etkili olduğunu belirtirken, yüzde 21,2'si Öcalan'ın etkili olduğunu savunuyor. Yüzde 27'lik bir kesim ise fikir beyan etmekten kaçınmış. Araştırma şirketinin yorumuna göre bu oran, HDP tabanına vurulduğunda Demirtaş'ın oranı yüzde 75'e kadar çıkıyor.
Demirtaş'ın popülaritesi 7 Haziran seçimleri öncesinde artmaya başladı. Sebebi de malum; Erdoğan'a karşı HDP'yi yanlarına almak isteyen muhalefet cephesi, Demirtaş'ı terör örgütü PKK'nın talimatıyla işbaşına gelmiş bir isim olarak değil de, yeni doğmuş bir pop-star olarak seçmenlerine sunmasıydı. Demirtaş'ın önü böylece açıldı. Fakat 7 Haziran sonrası çözüm sürecini Kandil'le eşgüdümlü bir şekilde bitirmeleri, Demirtaş'a olan ilginin azalmasını beraberinde getirdi. 6-8 Ekim "Kobani" olaylarında Kandil'den gelen "sokağa çıkın" talimatını, HDP adına resmi bir çağrı olarak yayınlaması ise siyasi kariyerinin ve popülaritesinin sonunu getirdi. Hapishanede bulunması, Demirtaş'ın kendisini "mağdur" olarak sunmasına yarasa da, 6-8 Ekim olaylarında yaşanan vahşet ve onlarca insanın katledilmesi bir dezavantaj olarak hep tazeliğini korudu.
2023 seçimleri, hapishanede unutulan Demirtaş'a yeniden bir hatırlanma fırsatı sundu. CHP ve muhalefet cephesinin HDP ve Demirtaş'a duyduğu ihtiyaç arttı. Demirtaş da bu süreci kendi lehine iyi değerlendirdi. Sosyal medya hesaplarından anı anına mesajlar yayınlaması, her konuda görüş belirtmesi, attığı twitlerle adından bahsettirmesi önünde yeni bir alanın açılmasını getirdi.
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının ardından hapishanede olmasına rağmen HDP'den önce ilk taziye yayınlayan kişi Demirtaş oldu. Saldırıyı terör örgütü PKK'nın yaptığı anlaşılınca -yine HDP'den de önce- İstiklal bombasını "polisin" üzerine yıkmaya çalışan da yine ilk olarak oydu.
Selahattin Demirtaş'ın HDP seçmeni üzerinde etkisinin artmış olmasının sebebini başka yerde aramaya gerek yok; sosyal medyadaki aktif durumu, onu İmralı'daki Öcalan'ın önüne geçmesini sağlamış görünüyor. Öcalan da tweet atabilseydi herhalde durum çok farklı olurdu.