Silahlı solun yeniden keşfi
Almanya İçişleri Bakanlığı, önceki gün yasaklı DHKP-C propagandası yapan bir dergiyi kapatma kararı verdi. Bakanlığın gerekçesi, derginin şiddet içerikli eylem propagandası yapması. Bizde ise durum...
Almanya İçişleri Bakanlığı, önceki gün yasaklı DHKP-C propagandası yapan bir dergiyi kapatma kararı verdi. Bakanlığın gerekçesi, derginin şiddet içerikli eylem propagandası yapması. Bizde ise durum tersinden ilerliyor; merkezde yer alan Cumhuriyet ve Hürriyet gibi gazeteler, 1970'li yılların silahlı sol örgütleri hakkında yeni yazı dizileri ve haberler yayımlamaya başladı. Okurlar, 1980 öncesinin silahlı sol örgütlerini ve liderlerini adeta yeniden keşfediyor.
Tarihi bilmek, öğrenmek kuşkusuz herkesin hakkı; ama bu anlatıların çoğu "Elde silah, kahramanca çarpışan" gençlerin hikâyelerinden oluşuyor. Şiddete ve ölüme övgü içeren bu yayınlarla gençlerin tarihi doğru okuması mümkün değil. Gençlerin karşı koyamayacağı belki de tek şey, kahramanlık hikâyeleridir. Bunun cazibesine kapılmayacak genç yoktur. 70'li yılların silahlı örgüt liderleri, soylu birer şövalye gibi sunulduğunda, gençlerin elinden buna hayranlık duymaktan başka bir şey gelmez. Tarihin kanlı sayfalarından, gençlere rol modeli çıkarmak çok büyük bir kötülük.
* * *
Her alanda olduğu gibi elbette tarihi öğrenme konusunda da üst bir otoriteye ihtiyaç yok. Fakat, tarihi okuma biçimlerini sorgulamaya da herkesin hakkı var. Silahlı sola birdenbire duyulan özlemin güncel sebepleri olmalı. Yoksa merkez medyanın yıllardır yakınından bile geçmediği silahlı örgütleri yeniden keşfe çıkması anlamsız olurdu.