İnsandaki bütün kötülüklerin kaynağı: HEVA

 “Hevasını ilah edineni gördün mü?” (Furkan, 43)Heva, insan ruhundaki şerre olan meylin kendisidir. Kur’an’da hevanın ehva şeklinde çoğul olarak zikredilmesi, bir kimsede hem başkalarından farklı bir...

 

“Hevasını ilah edineni gördün mü?” (Furkan, 43)

Heva, insan ruhundaki şerre olan meylin kendisidir. Kur’an’da hevanın ehva şeklinde çoğul olarak zikredilmesi, bir kimsede hem başkalarından farklı bir hevânın olabileceğini ve hem de aynı kimsede sonu gelmeyen hevâ türlerinin bulunabileceğini işaretler.

Allah, insan ruhunu iki ana kısma ayırmış, bir kısmını hevanın, diğer kısmını ise hidayet kaynağı anlamında hüdanın eline teslim etmiştir. Heva, insan ruhundaki bütün batıl ve kötülüklerin ana kaynağıdır. Hüda ise her türlü erdem, fazilet ve iyiliklerin membaıdır.

İnsan ruhu bu iki zıt kutbun dengesiyle dengelenmiş, hangi taraf ağır basarsa, o yönde hal değiştirir olmuştur.

Heva, kendi varlığını pek çok zaafla perdelemiş, insan o zaaflarıyla uğraşırken hevanın varlığından habersiz kalmıştır. Onun varlığından bizi haberdar eden vahiy bilgisi, yani Kur’an’dır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İnsandaki bütün kötülüklerin kaynağı: HEVA 29 Haziran 2024 | 124 Okunma Türk siyasetinde normalleşme nasıl sağlanır? 28 Haziran 2024 | 1.562 Okunma Ailede huzur(3) 22 Haziran 2024 | 97 Okunma Batıda aşırı sağın yükselişi - Gülen’in son raporu 15 Haziran 2024 | 804 Okunma Ailede huzur (2) 08 Haziran 2024 | 143 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar