Ayasofya’ya ‘Atatürk’ ile misilleme
GÜNÜN TARİHİ 24 Kasım 1934Hem bir hâkimiyet nişanı, hem mukaddes bir fethin sembolü olan Ayasofya Camii, 24 Kasım 1934'te alınan uyduruk bir Bakanlar Kurulu Kararıyla müzeye çevrildi. Uyduruk olduğunun birinci sebebi...
GÜNÜN TARİHİ 24 Kasım 1934
Hem bir hâkimiyet nişanı, hem mukaddes bir fethin sembolü olan Ayasofya Camii, 24 Kasım 1934'te alınan uyduruk bir Bakanlar Kurulu Kararıyla müzeye çevrildi.
Uyduruk olduğunun birinci sebebi, söz konusu kararnâme belgesinin altında görünen M. Kemal’in “K. Atatürk” şeklindeki imzasının, onun bilinen normal imzasına hiç, ama hiç benzememesi.
Bir diğer sebep ise, “Ayasofya müzesi kararnâmesi”nin güya imzalanmış olduğu aynı günde (24 Kasım), M. Kemal’e de “Atatürk” soyadının verilmiş olmasıdır.
Yani, aynı gün içinde hem acip bir kararname, hem yeni soyadı, hem de o soyadına uygun yeni bir imza... Bunda bir gariplik, bir tuhaflık olduğu kesin; ama acaba ne?
Mesele, hâlâ bir sır, hatta bir “kapalı kutu” mahiyetinde. Bu işin sırrı ne zaman açıklanır, Ayasofya üzerindeki sis perdesi ne zaman kaldırılır, henüz bütünüyle meçhûlde.
Her ne ise, şimdi aynı günde denk getirilen bu iki farklı konunun, kısmen de olsa izahını yapmaya çalışalım.
Yürürlükten 40 gün önce
Her vatandaşına bir soyadı taşıma mecburiyeti getiren 21 Haziran 1934 tarih ve 2525 sayılı kànun, Resmî Gazete'de yayınlandıktan hayli zaman sonra, yani 2 Ocak 1935′te yürürlüğe girdi.