Kıbrıs Meselesinde 1 Temmuzlara dikkat
GÜNÜN TARİHİ: 1 Temmuz 1878Bir buçuk asırlık Kıbrıs meselemiz yine gündemde. İsviçre’de çetin görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmelere, KKTC ve Kıbrıs Rum heyetleri ile...
GÜNÜN TARİHİ: 1 Temmuz 1878
Bir buçuk asırlık Kıbrıs meselemiz yine gündemde. İsviçre’de çetin görüşmeler yapılıyor.
Bu görüşmelere, KKTC ve Kıbrıs Rum heyetleri ile garantör ülke konumundaki Türkiye ve İngiltere’nin yanı sıra ayrıca AB temsilcisi de katılıyor...
Ümit edelim ki, her iki taraf için hayırlı ve adâletli adımlar atılsın.
Biz bu vesile ile, “günün tarihi” sadedinde, Kıbrıs Adası yönetiminin, tam da 1 Temmuz 1878’de Osmanlı’dan alınarak Birleşik Krallığa devredilmesinden itibaren yaşananları özetlemeye çalışalım. İnşaallah, bunun da bir faydası olur..
Sinsî “İngiliz Siyaseti”
Tarih boyunca Türklerin, Osmanlıların ve umum Müslüman kavimlerin İngilizlere yardımı olmuş, yahut faydası dokunmuştur. Ancak, İngilizler bunun tam tersini yapagelmişlerdir.
Müslüman devletlerin çoğu, İngiltere'ye hep "dost ülke" nazarıyla bakmışlardır. İngiltere (veya Birleşik Krallık) ise, yine bunun tam tersini yaparak, İslâm âlemini hep "düşman blok" olarak görmüş ve öyle de göstermeye çalışmıştır.
Bu gerçeğin bir ifadesi şudur: İslâm coğrafyasını her fırsatta işgal eden ve yaklaşık 200 sene müddetle Müslüman ülkelerin çoğunu sömürgeleştiren devletlerin başında İngiltere geliyor... Evet, Müslümanların onlara hiçbir zararı dokunmamasına rağmen, İngilizlerin İslâma olan bu kaskatı düşmanlığının sebebi nedir ve niçin bu daimî düşmanlık?.. Bir yandan bu önemli suâlin cevabını düşünürken, bir yandan da bugünkü asıl konumuz olan "Kıbrıs'ın işgali" sürecine kısa bir nazar gezdirelim.