Rusya ile 2 Kasım gel-gitleri
GÜNÜN TARİHİ 2 Kasım 1914-18Tarihin garip tecellilerinden biri daha: Türkiye ile Rusya arasında yaşanan çok önemli bazı hadiseler var ki, hepsinin de tarihi 2 Kasım gününe tevâfuk ediyor. Bunlara kısa...
GÜNÜN TARİHİ 2 Kasım 1914-18
Tarihin garip tecellilerinden biri daha: Türkiye ile Rusya arasında yaşanan çok önemli bazı hadiseler var ki, hepsinin de tarihi 2 Kasım gününe tevâfuk ediyor.
Bunlara kısa başlıklar halinde bakacak olursak;
2 Kasım 1914: Rusya, Birinci Dünya Harbi çerçevesinde, Osmanlı devletine savaş ilân etti.
2 Kasım 1918: Ülkeyi hem Birinci Dünya Savaşına sokmaktan, hem de sebepsiz yere Rusya’ya Osmanlı’ya saldırtmaktan dolayı "savaş suçlusu" olarak görülen İttihatçıların ileri gelenleri, bir Alman denizaltısıyla ülkeyi terk edip gittiler.
2 Kasım 1920: İstiklâl Harbi esnasında yapılan anlaşma gereği, Rusya'nın Türkiye'ye yaptığı savaş yardımının (silâh, mühimmat, altın, para...) ikinci partisi, toplu halde Trabzon Limanına ulaştı.
* * *
Zayıf tevâfuklu bir gariplik de şu: Suriye’de devriye uçuşu yapan bir Rus uçağı, Türkiye tarafından yine bir Kasım ayında vuruldu; hadise, iki ülke arasında aylar süren şiddetli bir kriz döneminin yaşanmasına sebebiyet verdi.
Kriz, bizimkilerin “Eyyy Rusya! Senin ne işin var Suriye’de?!” demekten vazgeçip, “İyi ki orada sen varsın, ortak” demesiyle aşılmış oldu.
Şimdi tekrar dönelim biz “2 Kasım tevâfukları”na...
Gelişmelerin tarihî seyri
Rusya, 2 Kasım 1914’te ilân-ı harb ettiği Osmanlı’ya, öncelikle Kafkas Cephesinden yüklendi.
Aslında, Rusya ile körkütük şekilde savaşa tutuşmanın baş sorumlusu basiretsiz İttihatçılardır.
Basiretsiz ve başıbozuk İttihatçılar, Osmanlı'ya saldırmak için, esasen çoktandır bahane arayan Rusya'nın Sivastopol Limanını topa tutunca, haliyle savaş ilânı da kaçınılmaz oldu.