Selimiye’nin (Edirne) kurtuluşu
GÜNÜN TARİHİ: 22 Temmuz 1913Serhad şehri Edirne (haliyle Selimiye), tam 155 günlük Bulgar işgalinden kurtarılarak, 22 Temmuz 1913’te yeniden hürriyetine kavuşturuldu. Edirne’deki işgalin sona erdirilmesinde ve bu beldenin...
GÜNÜN TARİHİ: 22 Temmuz 1913
Serhad şehri Edirne (haliyle Selimiye), tam 155 günlük Bulgar işgalinden kurtarılarak, 22 Temmuz 1913’te yeniden hürriyetine kavuşturuldu.
Edirne’deki işgalin sona erdirilmesinde ve bu beldenin yeniden fethedilmesinde emeği geçenlerin başında, hiç tereddütsüz Enver Paşa gelir.
Dünkü yazıda bahis konusu “İttihatçı Cemal Paşa”nın hemen ardından, bugün de ondan çok önemli farklarla ayrılan bir diğer İttihatçı Paşa’dan, yani Enver Beyden, Edirne’nin düşman elinden kurtarılışı vesilesiyle bir parça söz etmeye çalışalım.
Edirne’den önce Bâbıâli
Yaşlı Sadrâzam Kâmil Paşa (1833-Kasım 1913), hükümet idaresinde nisbeten pasif yetersiz bir durumdaydı.
Onun ve hükûmetinin bu vaziyeti, siyasetçilerin yanı sıra, siyasetin zehirlemiş olduğu orduyu da şiddetli rahatsız ediyordu.
Meclis açık kalsa ve çalışmasına aynen devam etse de, kabinenin mutlaka değişmesi gerektiğine kanaat getirenlerin sayısı günden güne artıyordu. İttihatçıların düşündüğü yegâne çare, “baskın” yapmaktan ibaretti.
İttihat-Terakki Cemiyeti merkezinde toplanan nisbeten hamiyetli İttihatçılar, bu işe Enver Paşa’yı uygun gördü. Haliyle, hazırlıklar da ona göre yapıldı.
23 Ocak 1913 günü beyaz bir ata binen Enver Paşa ve beraberindekiler, cemiyetin Nuruosmaniye’deki merkezinden Babıali’ye doğru harekete geçti.