Yakın tarihin 17 Nisan’ları
GÜNÜN TARİHİ 17 Nisan 1993Bugün, 17 Nisan 2017 Pazartesi. Yani, dün yapılan referandumun hemen ertesi günü. Büyük ihtimalle, oyların sayım-döküm işi tamamlanmış ve netice kesinlik...
GÜNÜN TARİHİ 17 Nisan 1993
Bugün, 17 Nisan 2017 Pazartesi. Yani, dün yapılan referandumun hemen ertesi günü. Büyük ihtimalle, oyların sayım-döküm işi tamamlanmış ve netice kesinlik kazanmıştır.
Bu yazı, referandumdan 30 saat kadar evvel yazıldı. Ama, tercih oranları ne olursa olsun, peşinen, neticenin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını dileyerek, konuya öyle devam edelim.
Bu arada, bir tahminimiz de şudur: Yapılan referandumun, Türkiye’deki siyasî gidişat itibariyle mühim bir dönüm noktası teşkil edeceği hususu, kuvvetli ihtimal dahilinde görünüyor.
Meşhûrların vefâtı
17 Nisan, ayrıca yakın tarihimizin âşina isimlerinden üç mühim şahsiyetin de vefat yıl dönümü.
Birincisi: Prof. Ali Fuat Başgil, 17 Nisan 1967’de Hakk’ın rahmetine kavuştu.
İkincisi: Malatya Belediye Başkanı Hamid Fendoğlu 17 Nisan 1978’de uğradığı bombalı bir sûikast neticesi şehit oldu.
Üçüncüsü: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 17 Nisan 1993’te geçirmiş olduğu kalp krizi sonucu vefat etti.
Özal: Bürokrasiden siyasete
Bugünkü konumuzun ağırlığını ise, Turgut Özal teşkil ediyor.
Kısaca, onun hayat seyrine değinmeye çalışalım.
* * *
Eski Başbakan ve Sekizinci Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal, 1927'de Malatya'da doğdu.
Ailesi, kısa süre sonra Bilecik Söğüt'e taşındı. İlk, orta ve lise öğrenimini yine farklı şehirlerde tamamladı. 1945 İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünde okumaya başladı.
1950'de Fevzi Çakmak’ın ölümü sebebiyle yayın akışını aynen sürdüren radyoevine baskın yapanların içinde yer aldı. Aynı yıl, Ankara'da mühendis olarak Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde çalışmaya başladı.