Diyarbakır’da Kürtler ne bekliyor?
Hafta sonu Başbakan Binali Yıldırım'ın, Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Yatırım- Destek hamlesini açıkladığı toplantıya katıldığımı yazdım.Döndüğümde herkesin...
Hafta sonu Başbakan Binali Yıldırım'ın, Diyarbakır'da Doğu ve Güneydoğu Yatırım- Destek hamlesini açıkladığı toplantıya katıldığımı yazdım.
Döndüğümde herkesin sorduğu şey Kürt toplumunun ruh haliydi.
Toplum, hafızasında derin izler bırakan 40 yıllık düşük yoğunluklu çatışmayla, 2.5 yıllık Çözüm süreci arasında seçimini yapmış durumda. Kürt toplumu, artık yaralı ruhunu iyileştirecek merhemin barış ve sivil siyaset olduğunu biliyor.
Ama henüz tepeden inmeci, ittihatçı Kürt siyasetçilerini aşamadığı için sesi yüksek çıkmıyor. Ayrıca şiddetin ve mikro milliyetçiliğin öne çıktığı coğrafyada, AK Parti dışında başka Kürt siyasi alternatifi de yok. Bu sıkışmışlığı aşmak da hiç kolay görünmüyor.
İşte bu noktada hükümetin ekonomik açılımlarıyla siyasi yaklaşımları yeni bir dönemin işareti olarak yorumlanıyor. Bölgede yüksek bir beklenti var ve bunların bir an önce yapılması isteniyor. Başka bir siyasi güç olmadığı için de her şey hükümetten ve AK Parti'den bekleniyor.
Sokaktaki insanın, PKK-HDP hattının oluşturduğu şiddet ağırlıklı mahalle baskısına karşı tek sığınağı bu. Kürt aydın ve sivil toplum örgütlerinin şiddete karşı ses vermeleri ise olumlu bulunuyor ama yetmiyor.
Bu açıdan Başbakan Yıldırım'ın sık sık Diyarbakır'a gelmesi, ekonomik hamleyi oradan başlatması, bölge insanı tarafından çok önemseniyor ve sonucu merakla bekleniyor.
Daha önce de yazdım, bölge insanının tek derdi var: Acaba ekonomik paketin kaderi eski paketlere benzer mi?