Gaziantep ve ilk propaganda filmi
Anadolu'nun seçim gündemi İstanbul ve Ankara gibi siyaset merkezlerinden biraz farklı... Siyasi aktörlerin polemiklerinden, popülist vaatlerinden çok ekonominin genel gidişi ve ülkenin bekası ön planda. Bu gerçeği Sabah...
Anadolu'nun seçim gündemi İstanbul ve Ankara gibi siyaset merkezlerinden biraz farklı... Siyasi aktörlerin polemiklerinden, popülist vaatlerinden çok ekonominin genel gidişi ve ülkenin bekası ön planda.
Bu gerçeği Sabah Yazarlar Kulübü olarak geldiğimiz Güneydoğu'nun sanayi merkezi Gaziantep'te görmek mümkün. G.Antep, tarihte nasıl farklı uygarlıkların merkezi olmuşsa, şimdi de aynı misyonunu sürdürüyor.
Bir yanda 500 bine ulaşan Suriyeli mültecilere, öte yandan iç göçle gelen milyonlara ev sahipliği yapıyor. Nüfusu Suriyelilerle birlikte 2.5 milyon civarında. Ciddi oranda Kürt nüfusa da sahip olan G.Antep bu çeşitliliğiyle aynı zamanda "ortak yaşam"ın da simgesi...
Önümüzdeki 24 Haziran seçimlerine gelince... Her seçimde G.Antep'in tercihi iktidarı işaret ediyor. Sokak, bu kez de sonucun farklı olmayacağını söylüyor. 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 62 oy alan AK Parti bu seçimlerin de favorisi.
Ama bu kez AK Partililer daha da iddialı. Buna iki gerekçe gösteriliyor; ilki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yalnız bırakmama ve sahiplenme, ikincisi ise Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in G.Antep'i küresel bir markaya dönüştürmesi...
G.Antep, gastronomi ve yeraltı şehirleri açısından Unesco'nun listesine girerek turizmde ciddi bir patlama yaşıyor. Ama sadece bu değil, aynı zamanda belediyenin sosyal politikaları hayata geçirmesiyle güçlü bir "ortak yaşam" zemini oluşturulmuş...
Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin şöyle diyor: "AK Parti Gaziantep'te her zaman Türkiye ortalamasının 10 puan üzerinde oy alıyor. Şimdi bunu en az üç puan daha yukarı taşıyarak rekor kıracağız."
G.Antep'ten CHP, MHP ve HDP de milletvekili çıkartıyor. Ancak bu kez devreye İyi Parti de girmiş durumda. Sonucu nasıl etkileyeceği merak ediliyor ama şu da söyleniyor; Akşener'in kalabalık toplayamaması, İyi Parti'nin etkili isimlerinden Ümit Özdağ'ın memleketi G.Antep'ten aday olmaması ve son günlerde düşüş trendine girmesi bir milletvekili çıkarma olasılığının azaldığına işaret olarak yorumlanıyor. Sokakta, CHP ve MHP'nin oyunu koruyacağı, HDP'nin ise eski oyunu alamayacağı konuşuluyor.
G.Antep'te seçim sürecini izlerken hayli gerilere gidiyor, Türkiye siyasetindeki ilk propaganda filmini anımsıyorum. G.Antep, rastgele bölgenin sanayi merkezi olmuş değil, tarihsel bir geçmişi var. Bugün geldiği noktayı o derin geçmişe ve girişimci aktörlerine borçlu. Onlardan biri de bu kentte ilk gazoz fabrikasını kuran Ömer Köylüoğlu...
Köylüoğlu aynı zamanda Türkiye'nin ilk siyasi propaganda filmini çeken adam. 1973'te G.Antep Belediye Başkan adayı olan Köylüoğlu, halkın dikkatini çekmek için bugün bile ilgiyle izlenen harika bir tanıtım filmi hazırlatır. Filmi, yoksulluk ve yoksunluk içinde kıvranan G.Antep'in adeta röntgenini çeker.
Gecekondularla kuşatılan, suyu akmayan, caddelerinde lağım sularının aktığı ve yeşil alanı olmayan bir şehir G.Antep. Köylüoğlu, caddelerinde at arabalarıyla, otomobillerin birlikte görüldüğü bu kenti değiştirmeyi ve dönüştürmeyi önerir.
Filmde halka şöyle seslenir: "Dünü ve bugünü bilemeyen yarını kuramaz..." Siyasi tarihe geçen bu girişimci Gaziantepli ne yazık ki seçimi kazanamaz, ama G.Antep tarihinde derin bir iz bırakır. Ve yıllar sonra da olsa hayalini kurduğu G.Antep gerçek olur.