Musul gerçeği ABD ve PKK
Musul'un bir kez daha dünya gündemine geldiğinin ilk işaretini DEAŞ'ın 10 Haziran'daki Musul işgali vermişti. DEAŞ elini kolunu sallayarak Musul'u işgal etmiş ve bölge dizaynı başlamıştı.Yüz yıl...
Musul'un bir kez daha dünya gündemine geldiğinin ilk işaretini DEAŞ'ın 10 Haziran'daki Musul işgali vermişti. DEAŞ elini kolunu sallayarak Musul'u işgal etmiş ve bölge dizaynı başlamıştı.
Yüz yıl önce neredeyse aynı tarihlerde yine Musul ve Kerkük dünyanın ve bölgemizin en kritik meselesiydi. Özellikle Türkiye'nin Lozan'la çizilen kaderiyle yakından ilişkiliydi. Bu yüzden bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan çıkışıyla Musul operasyonu arasında ayrılmaz bir bağ var.
O günün ana aktörleri de çok değişmiş değil, ABD, İngiltere, Rusya ve Türkiye. 1912'de Winston Churchill Bahriye Nazırı, yani Denizcilik Bakanı olduktan sonra İngiliz Donanma Komutanı Lord Fisher şöyle diyordu: "Temmuz 1914'te büyük bir cihan savaşı başlayabilir."
Paylaşım ve petrole hâkim olma savaşıydı bu ve denilen tarihte de gerçekleşti. Musul ve Kerkük'ün İngilizlerin elinde kalması için dünya yakılıp yıkıldı ve sonunda 1926'da sonlansa da ilk adım Lozan'da atıldı.
O tarihlerde coğrafyamız gibi siyasi dünyamız da paramparçaydı. Kimin İngiliz, kimin Wilson Prensipleri gölgesinde ABD mandası istediği birbirine karışmıştı. Sonuç İngilizlerin istediği gibi oldu ve Musul-Kerkük'ü kaybettik.
Şimdi önce Irak işgaliyle sonra da kilitlenen Suriye iç savaşıyla küresel güçler bir kez daha bölgede. ABD'nin bölgede neler yaptığı biliniyor. AB'den ayrılan İngiltere'nin de