Suriyeliler kalıcı olmalı mı?

Yeni yılda, Türkiye şu sorunun da cevabını arıyor; Suriyelilerin durumu ne olacak? 2011'de başlayan Suriye iç savaşı 5. yılına girerken, 300 bini aşkın Suriyeli yaşamını yitirdi, milyonlarcası da...

Yeni yılda, Türkiye şu sorunun da cevabını arıyor; Suriyelilerin durumu ne olacak? 2011'de başlayan Suriye iç savaşı 5. yılına girerken, 300 bini aşkın Suriyeli yaşamını yitirdi, milyonlarcası da ülkesini terk etmek zorunda kaldı. 
21. Yüzyılın ilk büyük trajedisiydi bu... 
Türkiye, bu trajedinin daha derin yaşanmaması için üzerine düşen insani ve vicdani görevini 2 milyonu aşkın Suriyeliye kapısını ve gönlünü açarak yaptı.
Tarihin ve coğrafyanın Türkiye'ye yüklediği büyük bir sorumluluktu bu. Türkiye de, bu sorumluluğunu bugüne kadar hakkıyla yerine getirdi.
Dünyanın en modern kamplarını kurdu, büyük şehirler dahil milyonlarca Suriyeliye, farklı şehirlerde yaşamını sürdürecek zemin hazırladı.
Zaman zaman muhalefet partilerinden zaman zaman bazı toplumsal kesimlerden tepki geldi ama Türkiye, böylesine kalabalık bir topluluğu derin toplumsal sorunlar yaşamadan ve yaşatmadan "misafir" etmeyi bildi.
Ve deyim yerindeyse bir mucizeye imza attı.
Ama artık yeni bir aşamaya geçilmesi gerekiyor. Suriyeliler, Türkiye'de 5 yılı geride bıraktı. Başlangıçta, bavullarını bile açmayan ve geri döneriz umudu taşıyan Suriyeliler artık yerleşik hale geldi. Yüzlercesi işyeri kurdu, on binlercesi farklı sektörlerde kayıt dışı çalışıyor.
Burada doğan çocukların sayısı bile 100 bine yaklaştı. Sadece İstanbul'da 400 bini aşkın Suriyeli var.
Suriyelilere, ötekileştiren bir bakışla yaklaşıp, "9 milyar dolara mal oldular, işimizi elimizden aldılar, ev kiralarımız arttı", hatta sosyal hayatta sorun çıkartıyorlar diye şikayet edenler oldu ama şu çok daha etkileyici bir gerçek; Türkiye toplumu büyük oranda"Suriyelilere başka hiçbir ülkeyle kıyaslanamayacak şekilde olumlu yaklaştı" ve her fırsatta misafirperverliğini gösterdi.
Bunda kuşkusuz işin öteki yüzünün de etkisi var. Suriyeliler, bu ülkeye sadece sorun üretip, maliyeti çıkarmadı, katkıları da oldu.
Başta Gaziantep, Şanlıurfa gibi iller olmak üzere birçok ilde, Suriyeliler, ekonomiye ciddi katkı verdi, rekabet kabiliyetini arttıran yüzlerce firma kurdu, Aynı şeyi çalışan insan gücüyle de yaptı.
İşsizlik konusunda da sanılanın aksine negatif değil pozitif etkisi oldu. Çalışma hayatıyla ilgili Gaziantep, Şanlıurfa ve Mersin'de yapılan araştırma verileri de bunu doğruluyor.
Suriyeliler, en zor işlerde ve kayıt dışı çalışarak ekonomiyi motive etti.
Peki, bu nereye kadar böyle sürecek?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bahçeli’nin ikinci Öcalan çıkışı 22 Kasım 2024 | 564 Okunma İmamoğlu, MYK’dan kimlerin atılmasını istedi? 21 Kasım 2024 | 1.071 Okunma Trump çöküşü durdurabilir mi? 19 Kasım 2024 | 391 Okunma Türkiye ve Trump’ın ‘Haçlı’ kabinesi 17 Kasım 2024 | 449 Okunma ‘Devlet bir paradigma değiştirdi, bu bir çağrı...’ 16 Kasım 2024 | 425 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar