Yıldızı parlayan şehir, Erzurum

Bazı kırılma anlarında, Ankara'nın gündemiyle Anadolu'daki şehirlerin gündemi örtüşüyor. Nereye gitseniz aşağı yukarı aynı ruh hali, aynı tepki çıkıyor karşınıza.Erzurum...

Bazı kırılma anlarında, Ankara'nın gündemiyle Anadolu'daki şehirlerin gündemi örtüşüyor. Nereye gitseniz aşağı yukarı aynı ruh hali, aynı tepki çıkıyor karşınıza.
Erzurum, Türkiye toplumunun ortak tepkisi açısından ölçü olabilecek bir şehir... Bir yanıyla güçlü milliyetçi-muhafazakar bir şehir, diğer yanıyla farklı etnik kimliklere sahip... Siyasette iki hat, AK Parti-HDP hattı üzerinden şekilleniyor.
Büyükşehir ve 14 ilçe AK Parti'de, 4 ilçe HDP'de, 1 ilçe CHP'de, 1 ilçe de Saadet Partisi'nde.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in davetiyle geldiğimiz Erzurum'da sokaktaki esnaftan, toplumun kanaat önderlerine, iş adamından üniversiteli gencine çok sayıda farklı kesimden insanla konuştuk.
Erzurumluların ortak tepkisi şiddet ve teröre, siyasete değil.
Durumu Başkan Mehmet Sekmen özetliyor: "Erzurum'dan Ankara'ya, Cizre'ye veya Halep'e bakarken yüreğimiz yanıyor. Öfkeleniyoruz ama Allah'a şükür tersi bir şey yok... Her zaman olduğu gibi Erzurum makulün peşinde..."
Erzurum, doğunun merkezi şehri... Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen uzun yıllar İstanbul ve Ankara'da siyaset ve yerel yöneticilik yapmış bir isim. Bildiğim kadarıyla ilk kez İstanbul tecrübesi büyükşehir düzeyinde bir başka şehre aktarılıyor.
Başkan Sekmen, memleketi Erzurum'a gelirken birkaç kişiden oluşan bir ekiple gelmiş... Aralarında, eski İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, Kartal Belediyesi'nden Ali Razı Kiremitçi gibi tanıdık yüzler var.
Önemli bir hedefle çıkmışlar yola; Erzurum'da, İstanbul- Anadolu senteziyle yerel demokrasi ve yerel kalkınmayı bir üst noktaya çıkartmak...
Başkan Sekmen bu güçlü kadroyla, Erzurum'un şehre ilişkin temel sorunlarını çözmeyle yetinmiyor, Kars-Ağrı-Bayburt gibi komşu şehirleri de etkileyecek, hatta bölgedeki Tebriz, Urumiye ve Tiflis gibi önemli şehirleri de kapsama alanına alacak geniş bir vizyon ortaya koyuyor.
O vizyonun bölgesel boyutunu da şöyle anlatıyor: "İran ile ilişkilere önem veriyoruz. İran'ın Türkiye'de açılan tek konsolosluğu Erzurum'da. Tebriz ve Urumiye şehirleri ile kardeş şehir olduk. Tebriz'den Erzurum'a 40 kişilik uçaklarla haftada 3 sefer düzenlemek istiyoruz. Erzurum'dan da Antalya ve Trabzon'a sefer düzenlenmesi için Borajet ve Pegasus ile görüşüyorum. Benzer bir şey Tiflis'le de kurulabilir."
Erzurum denince akla, kış turizmi, hayvancılık ve kısmen de olsa tarım geliyor. Ama birbiriyle ilişkili yatırımlar yapılmadığı için hiçbiri öne çıkmış, sürükleyici hale gelmiş değil.
Bu yüzden Başkan Sekmen, yeni vizyonla önümüzdeki 3 yılda devreye sokulacak çok sayıda proje üretmiş...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bahçeli’nin ikinci Öcalan çıkışı 22 Kasım 2024 | 348 Okunma İmamoğlu, MYK’dan kimlerin atılmasını istedi? 21 Kasım 2024 | 1.049 Okunma Trump çöküşü durdurabilir mi? 19 Kasım 2024 | 391 Okunma Türkiye ve Trump’ın ‘Haçlı’ kabinesi 17 Kasım 2024 | 449 Okunma ‘Devlet bir paradigma değiştirdi, bu bir çağrı...’ 16 Kasım 2024 | 425 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar