İki milli park ve doğa turizmi eylem planı
Yıl 1997, aylardan haziran... Kayseri Valiliği, Aladağlar Milli Parkı'nın turizme açılması için bir dizi çalışma başlatır. Düzenlenen geniş kapsamlı toplantılara, Adana ve Niğde valileri de...
Yıl 1997, aylardan haziran... Kayseri Valiliği, Aladağlar Milli Parkı'nın turizme açılması için bir dizi çalışma başlatır. Düzenlenen geniş kapsamlı toplantılara, Adana ve Niğde valileri de katılır. Konu enine boyuna tartışılır. Katılımcılar, Kapuzbaşı takım şelaleleri, Hacer ormanları ve Yedigöller gibi birbirinden alımlı doğa harikalarının bir arada bulunduğu milli parkın turizme açılması konusunda hemfikirdir. Komşu üç ilin ortak çalışma yapmasına karar verilir. Ve tabii, bir de sonuç bildirgesi hazırlanacak, gereğinin yerine getirilmesi istenen ortak görüşler şöyle açıklanacaktır:
• Aladağlar Milli Parkı sahip olduğu jeolojik, jeomorfolojik, hidrolojik, floristik, funistik ve peyzaj açısından ülke ölçeğinde önemli ve ağırlığı olan bir alandır. Demirkazık Zirvesi, Emli Vadisi,Yedigöller Platosu, Hacer Ormanları ve Kapuzbaşı Şelaleleri, milli parkın başlıca ilgi odaklarını oluşturmaktadır.
• Diğer bazı koruma alanlarına göre, Aladağlar Milli Parkı sahip olduğu topografik karakterinden olayı, henüz doğal nitelikleri bozulmamış bir alandır. Dolayısıyla sahanın planlanması açısından bu durum önemli bir kolaylık sağlayacaktır.
• Sahanın sahip olduğu kaynak değerlerin korunarak devamlılığının sağlanması için bir an önce milli parkın uzun vadeli gelişim planının (master plan) hazırlanması gerekmektedir.
• Milli park kararından etkilenen çevre köylerin bu karar sonucu ortaya çıkan ekonomik kayıplarına alternatif geçim kaynakları yaratılarak karşılanması ve milli parkın gerektiği ölçüde korunmasının sağlanması ve bu amaçla milli parka olabilecek antropojen etkileri en aza indirecek tedbirlerin alınması zorunludur.
• Yapılacak çalışmalar Kayseri Valiliği'nin, Niğde ve Adana valilikleri koordinasyonu ile düzenlenmelidir.