İşsizlik istihdam sorunu iç içe
Kayseri özverili bir duruşla sanayileşme hareketini sürdüren, ürettiğini satan, istihdam yaratan bir kent. Ne var ki, yerelde alının önlemler, gerek işsizlik gerekse işgücü sorununa çare olmaya yetmiyor. Hal böyle...
Kayseri özverili bir duruşla sanayileşme hareketini sürdüren, ürettiğini satan, istihdam yaratan bir kent. Ne var ki, yerelde alının önlemler, gerek işsizlik gerekse işgücü sorununa çare olmaya yetmiyor. Hal böyle olunca da, kapasite kullanımı daralıyor, yatırımlar azalıyor, üretim aksıyor ve tabii, doğal olarak ihracat rakamları yerinde sayıyor.
Evet... Kayseri, sanayileşme bahsinde 'model kent' konumunu koruyan bir kent. İlde, sanayi sektörünün özellikle son yıllarda gerek yatırım ve üretim, gerekse ihracatta epey yol aldığı bir gerçek. Ancak, istihdamda sorunlarla boğuştuğu da bir başka gerçek. Kent, hem kendi kırsalından hem de çevre illerden sürekli göç alıyor. Bu denli başına buyruk bir sosyal hareketlenme ise işgücünün önünü tıkayan engellerden biri olarak çıkıyor sektörün karşısına.
Kısacası, kalifiyesi bir yana, vasıfsız eleman sorununu bile aşmak bir türlü mümkün olamıyor kentte... Kısacası, işsizlik sorunu işgücü sorunu ile iç içe yürüyor Kayseri'de; çözümü ise karmaşık bir hal alıyor giderek... Sınai işletmelerin sadece kalifiye eleman ya da ara elemanı ihtiyacı artmakla kalmıyor, sorun vasıfsız işgücü bahsinde de her geçen gün biraz daha büyüyerek kaygı verici bir hal alıyor.
Yeri gelmişken yılın ilk çeyreğine ilişkin iş ve işsizlik verilerine göz atalım birlikte...
Mart 2018 itibariyle kentteki kayıtlı işgücü sayısı 87 bin 149, kayıtlı işsizlerin sayısı ise 45 bin 200. İlk çeyrekte İŞKUR'a 20 bin 150 kişi ilk kez başvuruda bulunmuş iş için...Yine ayni dönemde 10'u kamudan, 8 bin 385'i özel sektörden olmak üzere toplam 8 bin 395 kişilik açık iş ilanı gelmiş değişik sektörlerden. Buna karşın sadece 2 bin 51 kişi yerleştirilebilmiş işe...