Bu kapandan nasıl çıkılır?
Gelişmeler, ilk halk anayasası temelinde, temsilde adaleti sağlayacak, barajsız ve demokrasiyi yerelden kavrayacak bir yönetim modelini Türkiye'ye dayatıyor. 12 yıllık süreçte reformlar sayesinde daha talepkar bir yurttaş...
Gelişmeler, ilk halk anayasası temelinde, temsilde adaleti sağlayacak, barajsız ve demokrasiyi yerelden kavrayacak bir yönetim modelini Türkiye'ye dayatıyor. 12 yıllık süreçte reformlar sayesinde daha talepkar bir yurttaş gerçeği ile karşı karşıyayız. Eski Türkiye'de darbe almış tüm kesimler, adeta kaybolan yılların acısını çıkarmak üzere daha fazla özgürlük, temsil gücü ve refah talep ediyorlar. Onlara eklemlenen yeni nesil ise eski Türkiye'yi hiç bilmiyorlar ve onlar için bizim mucizevi bulduğumuz bu gelişim noktası pek tat vermeyen bir başlangıç çizgisi olabiliyor ancak.
Bu durumun bir fırsat olabileceği gibi, bir tuzağa dönüşmesi de oldukça mümkün. Partilerin vaziyeti doğru kavrayıp, talep toplama siyasetine geçmeleri, yani tezgahlarına rakiplerine göre daha çekici, taze, güncel malları dizmeleri gerekecek. Sadece rakibin sattığı malları kötülemekle ciro yapma devri yavaş yavaş kapanıyor. Vatandaşa vizyon ve hizmet sunan, insanların hayallerini kucaklayıp onları gerçekleştirme ümidini somutlaştıranların epey gözde olacağı bir dönemin başındayız.
Bunu durduracak, siyasetin normalleşmesini engelleyecek durum ise, PKK'nın çatışmalara geri dönme arzusu ve güney sınırımızdaki ateş topunun ülkeye sıçraması olabilir.