CHP yeni sistemde hangi yüzle oy isteyecek?
Türkiye uzun soluklu demokrasi mücadelesini 16 Nisan anayasa değişikliği ile taçlandırarak tarihi bir başarıya imza attı. Bu tüm Türkiye’nin, tüm vatandaşlarımızın...
Türkiye uzun soluklu demokrasi mücadelesini 16 Nisan anayasa değişikliği ile taçlandırarak tarihi bir başarıya imza attı. Bu tüm Türkiye’nin, tüm vatandaşlarımızın kazanımıdır.
Böylelikle sistemdeki çift başlılık, verimsizlik, koalisyon riski, istikrarsızlık, vesayetin müdahalelerine olanak tanıyan açıklar, cumhurbaşkanının geniş yetkileri yanında sorumsuzluğu gibi birçok sıkıntı aşılmış oldu.
Tabii cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi önümüzdeki ilk genel seçimlerde, yani 3 Kasım 2019’da uygulanacak.
Bundan sonraki altı ay içinde yeni hükümet sistemine dönük uyum ve teknik yasaların çıkması için Meclis yoğun biçimde çalışacak.
Aslında şu anda tüm bunları tartışıyor olmamız gerekiyor. Çok önemli bir değişiklik yaptık. Bunun siyasi hayatı nasıl etkileyeceğine dair heyecanlı bir tartışma, fikir üretme, öneri getirme sürecini yaşamamız gerekir.
CHP maalesef halkoylaması sürecinde uyguladığı taktiği uyguluyor. Seçim sonuçlarını şaibeli hale getirmeye uğraşıyor. AGİT başta olmak üzere, Avrupa’dan gelen rapor ve yorumlar da onların işini kolaylaştırıyor.
Kısaca, seçim öncesi Hayır için çalışan koalisyon, bu kez de Evet sonucunu itibarsızlaştırmaya, daha da kötüsü bunu sokakları hareketlendirerek yapmaya çalışıyor.
CHP, ülkenin tüm kritik safhalarında bozguncu bir pozisyon almayı sektirmeden “başarmış” bir parti. Kendi çapında bu önemli bir “başarı”.