Milletin antivirüs programı nasıl çalışacak?

Referandumda hükümet sisteminde yapılan reform ile Türkiye yepyeni bir sürecin önünü açtı. CHP’nin kendi başarısızlığını örtmek için ortalığı karıştırmaya...

Referandumda hükümet sisteminde yapılan reform ile Türkiye yepyeni bir sürecin önünü açtı. CHP’nin kendi başarısızlığını örtmek için ortalığı karıştırmaya çalışmasının bu tarihsel gelişimin önüne geçebilmesi mümkün değil.

Süreçte hep bilgisayar örneğini vermiştim. Hükümet sistemi devletin işletim sistemidir. Bir bilgisayarın istenen hizmeti üretebilmesi için iyi çalışan bir işletim sistemine sahip olması gerektiği gibi, devletin de iyi bir hükümet sistemine sahip olması hayati sonuçlar üretir. Eğer hükümet (işletim) sisteminde virüs varsa, eskiyse, virüsler, atalet ve vesayete açık kapılar içeriyorsa, devlet de düzgün çalışamaz.

Aslında yapılan bu eski, hantal, virüsle dolu sisteme “milletin antivirüs programını”yüklemekti. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin anlamı budur.

Konuyu bu boyutta tartışmak çok daha faydalı olabilecekken, müesses nizam ile özdeşleşenler ölümüne bir engelleme histerisine kapıldılar. Aynı eğilim bazı Avrupa ülkelerinde de görüldü. Söylem ve yöntemler örtüştü. Bunun nedeni Türkiye’nin daha iyi yönetilecek ve tarihe geri dönecek olmasındandı.

Rakip devletler için bu tavır anlaşılır bulunabilir. İçeride de bu değişimi engellemeye çalışmak meşru bir haktır. Konu bizim açımızdan değerlendirildiği gibi algılanmak zorunda değildir.

Zaten sorun da burada ortaya çıkmıştır. Terör örgütlerinin hayır kampanyasına hiçbir itiraz gelmemiş, Avrupa’nın kabul edilemez tavırları telin edilmemiştir. Konu normal mecrasında tutulmak istenmemiş, olağanüstülük yaratma gayreti tüm gayrımeşru çabaları memnuniyetle karşılamıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 272 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 377 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 287 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 495 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 2.004 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar