PKK kimin örgütü?
Dün Türkiye'deki PKK ve Kürt sorununun, İrlanda, İspanya ve Güney Afrika'dan çok ciddi farkları olduğunu ifade etmiştim.Bunların başında, PKK'nın bir IRA, ETA veya ANC olmaması geliyor.PKK, Ortadoğu'nun...
Dün Türkiye'deki PKK ve Kürt sorununun, İrlanda, İspanya ve Güney Afrika'dan çok ciddi farkları olduğunu ifade etmiştim.
Bunların başında, PKK'nın bir IRA, ETA veya ANC olmaması geliyor.
PKK, Ortadoğu'nun sınırında, bu kanlı, bol oyunlu, kimin elinin kimin cebinde olduğunun belli olmadığı talihsiz yerde Kürtlerin davası için ortaya çıktığını iddia etse de, bir hak arama mücadelesi olarak izah edilemez bir yapıya dönüşmüştür.
PKK, bir sorunun ortaya çıkışı ve o sorunun çözülmesi arasında dönüşüm geçirmeye bu nedenle dirençlidir.
Çünkü varlık nedeni Kürt sorunu değildir. Amacı da Kürt sorununun çözülmesi olmayacaktır. Öyle olsaydı, Çözüm Süreci'ni büyük bir fırsat olarak görür, silahı bırakıp dağdan onurlu iniş ve siyasete geçiş adına bunu değerlendirmek için elinden geleni yapardı.
PKK'yı şiddet üretip onu pazarlayan kendinden menkul, çokuluslu bir şirket olarak görmek gerekir.
Özellikle de HDP'ye oy veren veya PKK'ya sempati besleyenlerin, eğer ağır bir sükut-i hayale uğramak istemiyorlarsa, duygusal bakmaktan vazgeçip, nesnel gerçekleri daha iyi değerlendirmeleri gerekir.
Dünyada paradigma değişimi, geçen yüzyılda olduğu gibi, Ortadoğu'daki mücadele ile oluyor. Devletler, güç dengesinde en iyi yeri kapma yarışında, bu talihsiz topraklarda vekalet/proxy savaşlarına girişiyorlar.
Bir madalyonun iki yüzü gibi, DAEŞ ve PKK gibi örgütler, bu vekalet savaşında oldukça işlevsel bulunuyor. Büyük “demokratik” devletler veya Rusya ve İran gibi büyümek isteyen antidemokratik ülkeler, DAEŞ ile PKK gibi örgütleri ve Esed'i birer maşa olarak kullanıyorlar.
Nasıl olsa ölen yoksul, bahtsız Suriyeliler ve sahipsiz başkaları, önemli değil.