Yeni Türkiye’nin halleri ve kavramları…
Kavramların ideolojik kullanımı ister istemez bir iddia içerir ve bu iddia onların evrensel anlamlarında daralmalara yol açar. İdeolojilerin de ulaşmak istediği amaç budur. Kavramı özelleştirmek, sadece kendi amacına...
Kavramların ideolojik kullanımı ister istemez bir iddia içerir ve bu iddia onların evrensel anlamlarında daralmalara yol açar. İdeolojilerin de ulaşmak istediği amaç budur. Kavramı özelleştirmek, sadece kendi amacına uygun bir şekilde onu daraltmak ve kitlelere benimsetmek…
Mesela sosyalizmde “özgürlük” tekelde toplanan ekonomik/sosyal hayatın zemininde proleter diktatoryanın mensubu olmakla tarif edilir. Siyasal/ekonomik liberalizmde ise “özgürlük”, sermayenin serbest dolaşımı ve bireyin de artık görünmez olan “piyasa iktidarı” içinde birtakım tercihleri (sözde) serbestçe yapması anlamına gelebilir.
Milliyetçilik, laiklik, ulus, millet vd. gibi birçok kavram da, biz onların evrensel anlamları olduğunu düşünsek de, konjonktürel olarak değişime uğrar. Bazen kavram, evrensel anlamına (ki bu da ayrı bir tartışmadır) tezat hal dahi içerebilir.
İdeolojilerin tık nefes kaldığı, muhtemelen de kabuğu dışında tüm iddialarını yitirdiği şu süreçte ise, en büyük