Bizim siyasi geleneklerimiz arasında neler vardır?
Bütün toplumların yaşamlarını şekillendiren "Gelenekler" vardır. Örneğin İngiliz siyasetinin geleneklerinde "İdeolojik saplantıları reddeden pragmatizm" ve"Parlamentonun...
Bütün toplumların yaşamlarını şekillendiren "Gelenekler" vardır. Örneğin İngiliz siyasetinin geleneklerinde "İdeolojik saplantıları reddeden pragmatizm" ve"Parlamentonun üstünlüğü" ağır basan öğelerdir.
Örneğin Muhafazakar Thatcher'in ekonomik politikasını İşçi Partili Blair de, kompleks duymadan devam ettirebilir. Ya da ülkede iktidara en ağır muhalefeti yapan siyasetçilerin, ülkeleri dışında asla ülkelerinin yönetimini eleştirmemeleri de, siyasi bir gelenektir.
Biz Türkler de sık sık geleneklerimize bağlı olduğumuzu övünerek vurgulamaz mıyız?"Geleneksel konukseverliğimiz"i falan her fırsatta hatırlatmaz mıyız? Yabancı dillerde"Gelenek" kelimesinin karşılığı olan "Tradition", Latincedeki "Devretmek"ten türemiş... Acaba bizim siyasetimizin kuşaktan kuşağa devredilen gelenekleri arasında hangi öğeler ağır basar?
Hakimiyet kimindir?
Mesela "Hakimiyet milletindir" ilkesi siyasi geleneklerimizin bir temel öğesi olarak kuşaktan kuşağa aktarılıyor? Bunun bir yansımasının da İngiltere'deki gibi"Parlamentonun üstünlüğü" olması gerekmez mi?
Ancak ya Osmanlı'dan ya da seçim sistemimizden kaynaklanan siyasi geleneğimiz"Parlamentonun üstünlüğü"nün "Liderlerin üstünlüğü"ne dönüşmesine dayanmıştır. Demokrasiye geçtikten sonra bir türlü gerçek ön seçimin şart olduğu "Dar bölge"sistemini gerçekleştiremememiz, milletvekili olabilmeyi parti liderlerinin iradelerine bağlamıştır. Seçmenlerin işlevi ise, liderlerin oluşturduğu aday listeleri arasında tercih yapmakla sınırlanmıştır... Milletvekilleri de kendilerine oy veren seçmenlerden çok kendilerini seçtiren liderlere hizmet etmeyi doğal görmüşlerdir.