Bu karanlıkta sağını solunu bilmek mümkün mü ki?
Nasrettin Hoca'nın hanımı gece yarısı Hoca'yı dürtüp uyandırmış... "Hoca sağ tarafındaki masanın üzerinde sürahi var... Bana uzatsana" demiş...Uyku sersemi Hoca hanımını "Bu karanlıkta...
Nasrettin Hoca'nın hanımı gece yarısı Hoca'yı dürtüp uyandırmış... "Hoca sağ tarafındaki masanın üzerinde sürahi var... Bana uzatsana" demiş...
Uyku sersemi Hoca hanımını "Bu karanlıkta sağımı solumu nasıl bileyim" diye terslemiş ya...
Bu "Sağını solunu bilmek" sorunsalı "Yeni Türkiye"nin gündemindeki önemli meselelerden biridir.
Örneğin Nişantaşı'ndaki, Cihangir'deki, Çankaya'daki veya Karşıyaka'daki kentsoylular "Yeni Türkiye" solu, Ümraniye'deki, Sultanbeyli'deki, Altındağ'daki proleterler de sağı mı temsil ediyorlar? Gülen Örgütü ile CHP'nin birlikteliği bir noktada sona erecek "Yol arkadaşlığı" mı, yoksa ideolojik yoldaşlık mı?
Liberal faşistler
Amerikan başkanlık seçimlerine uzanan yolda aday adayı olan Güneyli bir Cumhuriyetçi, Hillary Clinton'u destekleyen Demokratlar için "Bunlar liberal faşisttir" dedi geçen gün... Acaba bizde de "Laikçi cemaatçilik" diye bir ideolojik kanat olabilir mi siyaset yelpazesinde? Ya da HDP'nin "Kürt realitesi"ni görmezden gelen partilerle yakınlaşmasında "Oslo sendromu"nun izlerini mi aramalıyız?
Sosyal güvenlik ilkesi
"Demokratik sol" kapsamına giren partiler, varlık sebeplerini "Sosyal adalet"i ve "Sosyal güvenlik"i toplumda gerçekleştirmek üzerinde kurarlar. Avrupa sosyal demokrasisinin en ağırlıklı akımı da Almanya'da hayat bulmuştur. Marksizm'e karşı Bernstein'in başlattığı bu akımın elinden "Sosyal güvenlik" silahını Almanya'nın en sağcı siyasetçisi olan Bismarck almış ve her doğan bebeğe devlet tarafından günde bir şişe süt verilmesini yasalaştırmıştır.