Diplomasi kurallarına göre her ülke eşittir...
Kurallarla gerçekler arasındaki farkı en iyi yansıtan durum, uluslararası ilişkilere yön veren metinlerde ve bu metinlere dayalı olarak oluşturulan kurumlarda görülür. Örneğin bütün devletlerin eşit...
Kurallarla gerçekler arasındaki farkı en iyi yansıtan durum, uluslararası ilişkilere yön veren metinlerde ve bu metinlere dayalı olarak oluşturulan kurumlarda görülür. Örneğin bütün devletlerin eşit sayıldığı ve uluslararası toplantılarda ülkelerin alfabetik sıraya göre oturacakları gibi kuralların kabul edildiği "Aix-la-Chapelle Kongresi" (1818) kararları bugün için de geçerli.
Dünya beşten büyüktür
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dünya beşten büyüktür" diyerek Birleşmiş Milletler üyesi devletleri uyandırmaya çalışırken, bir anlamda "Aix-la-Chapelle Kongresi"nin kurallarına uyma çağrısı da yapmıyor muydu? Birleşmiş Milletler kurulurken beş ülkenin Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olmaları ile, söz konusu eşitlik temelden inkar edilmemiş miydi?
Hangisi önemliydi
Ama bir de gerçekler var... Bir ülkenin temsilcilerinin alfabe dolayısıyla Amerikan temsilcileri ile yan yana oturmaları, o ülkenin Amerika ile eşit olduğu anlamına mı gelir? Mesela geçen hafta hem Amerika'nın hem de Avusturya'nın cumhurbaşkanları göreve başladılar.
Avusturyalılar dışında yeni Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van Der Bellen'in göreve başlaması kimin umurundaydı?
Buna karşı Trump'ın her adımı tüm dünya medyasında haber oldu.