Dünya yeni bir düzene geçiş dönemini yaşıyor
2'nci Dünya Savaşı sonrasında kurulan dünya düzeni kesinlikle bugünün dünyası için fazla anlam taşımıyor.Amerikan-Sovyet nükleer dehşet dengesi üzerinde oluşan ve iki süper güç...
2'nci Dünya Savaşı sonrasında kurulan dünya düzeni kesinlikle bugünün dünyası için fazla anlam taşımıyor.
Amerikan-Sovyet nükleer dehşet dengesi üzerinde oluşan ve iki süper güç dışındaki tüm ülkeleri uydu devletler konumuna sokan soğuk savaş tablosu, artık hükümsüz oldu.
Ama şimdi de ABD ile Rusya ve Çin'in çeşitli alanlarda karşı karşıya geldikleri, sıcak savaş dışı her çeşit mücadeleyi ve kural dışılığı içeren bir yeni soğuk savaş var.
Burada darbeleri kışkırtmak, iç savaşları körüklemek, siyasi cinayetleri planlamak ve terörizmi desteklemek benzeri davranışlar, her an görülen durumlar.
Diplomasi tiyatrosu
2'nci Dünya Savaşı ertesinde kurulan ve yeni dünya düzeninde barışı sağlaması amaçlanan Birleşmiş Milletler de, hiç etkisi olmayan bir diplomasi tiyatrosuna dönüştü.
Güvenlik Konseyi'nin beş üyesinin sahip oldukları "Veto hakkı", yeni soğuk savaşın tarafları tarafından kullanılan ayrıcalıklar anlamını taşıyor.
Ortadoğu en sorunlu bölge
Bu tabloda geçiş döneminin istikrarsızlıklarını ve kararsızlıklarını en şiddetli biçimde yaşayan bölge bizim de içinde olduğumuz Ortadoğu'dur. Bu bölge 2'nci Dünya Savaşı sonrasındaki yeni dünya düzeninde tam olarak yerini alamamışken, şimdi de hem 1'inci Dünya Savaşı sonrasının hem de son dönemin problemlerini yaşamaya başlamıştır. Bu durumun Türkiye'ye yansıması ise terörizm şeklinde olmuştur.