Ekonomik krizler sık sık yaşanır
Faizlerin düşürülmesi, doların yükselmesiyle birlikte hayatımızı etkiledi. Bu arada enflasyon da malum. Bence siyasetin asıl gündemi bu. Ama Türkiye'de siyasetle uğraşanlar ve özellikle muhalefet, bu tür teknik...
Faizlerin düşürülmesi, doların yükselmesiyle birlikte hayatımızı etkiledi. Bu arada enflasyon da malum. Bence siyasetin asıl gündemi bu. Ama Türkiye'de siyasetle uğraşanlar ve özellikle muhalefet, bu tür teknik konulara girmeyi sevmezler. Eleştirirler, bağırıp çağırırlar ama alternatif yolları da söyleyemezler.
Hepimiz kendi çapımızda üniversite okuduk. Ben hukuk fakültesindeyken iktisat da okudum. Ve biliyorum ki dünya tarihinde Türkiye'nin şu andaki durumuna benzer durumlar defalarca yaşandı. Hepsinin de üstesinden gelindi.
Örneğin, şu Almanya'yı ele alalım. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da enflasyon o kadar yükseldi ki, 1925-1927 arasında "renten mark" diye bir para birimi çıkarıldı. Bu değerli bir paraydı. Ve 1927'ye kadar Almanların ellerindeki markların renten mark ile değiştirilmesine izin verildi. Böylece piyasada değersiz para kalmadı.
KOLAYCA AŞABİLİRİZ
İkinci Dünya Savaşı'nda Hitler Almanya'sındaki enflasyon felaket derecedeydi. O sırada ekonomi bakanı olan Schacht, "bol para, bol iş, bol...