Gerginliğin kaynağında "Haset" mi, "Cehalet" mi var?

Jivkov dönemindeki baskılardan ötürü evini terk edip göçen bir Bulgaristanlı Türk tanıdığım vardı. Türkçeyi bizim bildiğimiz kuralların dışına çıkarak da kullanırdı....

Jivkov dönemindeki baskılardan ötürü evini terk edip göçen bir Bulgaristanlı Türk tanıdığım vardı. Türkçeyi bizim bildiğimiz kuralların dışına çıkarak da kullanırdı. Bazen de hoş sözcükler üretirdi. Örneğin direksiyonunda bulunduğu araçla giderken, tek yönlü bir yola tersten girdiğimizi anlayınca "Tüh be, yine yanlışladık" demişti.
Bu "Yanlışladık" sözcüğünü ben de zaman zaman kullanır oldum duyduğumdan beri... Örneğin ülkede istikrar ve kalkınma süreci yaşanırken birden siyasi ortam toz duman olmaya başlayınca, hemen kendi kendime "Tüh be, yine yanlışladık" diyorum.

Haset öğesi
Acaba bu bitmez tükenmez gerginliğin nedeni "Haset" mi? Ülkede işler iyiye gidince kendi yaşamlarında işleri iyi gitmeyenlerin öfkesi mi yansıyor sosyo-politik ortama? Yıllar önce bir sayın okurumun gönderdiği ve Daniken'in "Kıyamet Günü"nden alıntılanan şu dizelerden "Ezikler"in dünyaya ve yurda bakış açılarını göremez miyiz?
"Ah Dünya ne kadar adaletsiz!/ Senin işlerin iyi gidiyor,/ Benimkiler ise kötü./ Dünya biraz daha adil olsa,/ Benim işlerim daha iyi giderdi,/ Seninkiler ise daha kötü..."

Yeni dünya
Negatiflerde, olumsuzluklarda, nefretlerde, kötümserliklerde ve öfkelerde ortak zemini bulmaya çalışan anlayış, ne bireylere, ne de toplumlara bir katkı sağlar. Yeni dünya eskisinden çok farklı. Artık "Tarih" sadece "Dün" kadar eski... İlk mağara resminin yapıldığı tarihten, matbaanın bulunduğu 15'inci yüzyıla kadar geçen 35 bin yıl boyunca, insanın bildiği şeyler ölümle yok olurdu. Ancak el yazmalarıyla ve kuşaktan kuşağa sözel aktarımlarla, insanlığın "Birikim"i oluşabildi bu uzun dönemde.

Bilişim çağı
Bugün ise çeşitli yayınların ve internet aracılığıyla tüm dünyaya aktarılan bilgilerin yıllık toplamı, ABD Kongre Kütüphanesi çapında 500 milyon yeni kitaplığı dolduracak kadar fazla. Bu bilgiler ise, cep telefonu, masa veya diz üstü bilgisayarı kadar yakın hepimize. Böyle bir dünyada öfke dolu tekerlemelerle ve ezberlerle ne insan ilişkilerini, ne siyaseti, ne de ekonomiyi anlamanız mümkündür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 587 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 585 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 660 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.889 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 544 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar