Ortadoğu’da ABD ve İsrail’in ağırlıkları görmezden gelinemez
Kuzey Irak referandumunun muhtemel sonuçlarını değerlendirirken, tarihte benzer durumların ne gibi sonuçlara dayandığını hatırlamakta fayda vardır. 2'nci Dünya Savaşı sonrasında İran topraklarında...
Kuzey Irak referandumunun muhtemel sonuçlarını değerlendirirken, tarihte benzer durumların ne gibi sonuçlara dayandığını hatırlamakta fayda vardır. 2'nci Dünya Savaşı sonrasında İran topraklarında Kürtlerin kurdukları "Mahabat Cumhuriyeti", (Komarî Mehabad) Amerika ile Sovyetler Birliği'nin bu oluşuma "Yeter" demesi sonunda buharlaşmıştı. Bu Cumhuriyet'te Savunma Bakanı olan, Mesud Barzani'nin babası Mustafa Barzani de, canını kurtarmak için Türkiye üzerinden Sovyetler Birliği'ne sığınmıştı.
Ortadoğu dengeleri
O dönemde Amerika ile Sovyetler Birliği Ortadoğu'daki her gelişmeye ağırlıklarını koyarlardı. Bugünün dünyasında ise ihmal edilmemesi gereken gerçek, ABD ve İsrail'in Ortadoğu'daki varlıkları ve ağırlıklarıdır. Örneğin 1 Şubat 1979'da Humeyni'nin gelişine kadar İran ABD'nin Ortadoğu'daki en önemli müttefikiydi. Sonuçta İran bu devreden çıktı ama ABD hâlâ Ortadoğu'da ve işgal ettiği Irak gibi ya da bizim gibi müttefikleri de var. Suriye dolayısıyla Rusya da devreye girmiş gibi görünüyor.
İsrail ve Katalonya
Kuzey Irak'ta bağımsızlık için referandum yapan Barzani'ye İsrail destek veriyor ama İsrail işgali altındaki Filistinlilerin kaderleri hâlâ havada. Ne Ortadoğu gerçekleri ne de BM Güvenlik Konseyi kararları İsrail'i etkilemekte. Bu arada Barzani'ye bir destek de, bağımsızlık isteyen İspanya'nın Katalanlarından geldi. Buna göre Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Charles Puigdemont'un, bağımsızlık referandumu dolayısıyla Başkan Mesud Barzani'yi tebrik etmiş ve "Telefon görüşmesinde, ikimiz de referandumdan başarılı bir sonuç alma temennisinde bulunduk" demiş.