Kitap alemi

Her kitap ayrı bir dünya, her eser farklı bir rüyadır. Sayfaları çevirdikçe, satırları okudukça bambaşka âlemlere dalar gidersiniz. Fikirler, hayaller, hatıralar, idealler sizi alır özge iklimlere...

Her kitap ayrı bir dünya, her eser farklı bir rüyadır. Sayfaları çevirdikçe, satırları okudukça bambaşka âlemlere dalar gidersiniz. Fikirler, hayaller, hatıralar, idealler sizi alır özge iklimlere taşır, müstesna mekânlara ulaştırır. Bugün İstanbul’un büyük kitap fuarı açıldı. Kitap-okur-yazar buluşması berekete vesile olur kanaatindeyim. Ötüken Neşriyatı’ndan bana ulaşan yeni kitaplarla kitap mevsimini selamlayayım.

Sosyolojik bir inceleme

                Tanzimat Romanı, Tamer Kütükçü’nün sosyolojik bir incelemesi. Edebiyat ve musiki eğitimi alan ve her iki sahada özgün eserlere imza atan Kütükçü, bu çalışmasında öncelikle “Osmanlı’da roman türünün doğuşu”nu ele alıyor. Romanın takip ettiği seyri ve çeşitli merhalelerini kronolojik sıra ile takip eden akademisyenimiz, roman tarifleri üzerinde dururken tarihçesine de özlü bir seyahatte bulunuyor. İlk bölümün sonunda “Osmanlı Türk Romanının İlk Temsilcileri ya da Nam-ı Diğer Tanzimat Romancıları”nı okuyoruz. Ardından “Roman İncelemeleri”ne geçiyoruz. Şemsettin Sami’nin Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat’ı, tetkik edilen ilk roman. Ahmet Mithat Efendi’nin Felatun Bey ile Râkım Efendi, Henüz On Yedi Yaşında, Bahiyarlık isimli romanları batılılaşma, modernleşme ve sosyal hayat bakımından inceleniyor. Fatma Aliye’nin Udi romanı, ‘kadın, meslek ve musiki’ cephelerinden masaya yatırılıyor. Samipaşazade Sezai’nin Sergüzeşt romanında ise modernleşen toplumda cariyelik ve kölelik sorgulanıyor. Mizancı Murat’ın Turfanda mı Yoksa  Turfa mı? romanında ise ‘Osmanlı milliyetçiliği’ etrafında zihin çalışmaları yoğunlaştırılıyor. Son tahlilde, Recaizade Mahmut Ekrem’in Araba Sevdası romanı var. Burda da sosyal bozulma penceresinden konuya bakılıyor. Eser ‘kaynaklar’ ve ‘dizin’ ile tamamlanıyor. 600 sayfalık muhalled bir kitap ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla roman okuyucularından ziyade roman incelemelerine ve araştırmalarına önem verenler için mühim bir kaynak. Devrin sokak, mahalle ve genelde şehir hayatını yansıtan fotoğraflarla süslenen eser, ‘roman’ ve ‘düşünce hayatımız’ı birlikte değerlendirmek isteyenler için önemli ipuçları veriyor.

            Dede Korkut hikayeleri

Kamran Aliyev’in Açık Kitap Dede Korkut, okurunu çok geniş ve engin bir güzel dünyaya davet ediyor. Tükenmez hazine olan metin, bizi ilk edebî ürünlerimizden olan Dede Korkut hikâyelerinin özgün dünyasına davet ediyor.  Bir kaç başlık şöyle: “Birinci Boy: Doğuş ve yeniden Doğuş”, “İç Oğuz’un Hanımları”, “Can Tatlılığı”, “Babalar ve Oğulları”, “Deli Dumrul ve Oğuz Yurdunun Huzur Dönemi”, “Yiğidin Ata Bağlılığı”, “Bayındır Han’ın Seferi”, “Babası  Sarı Çoban, Annesi Peri Olan Tepegöz.”

            Fransız İhtilali tarihi

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanat Her Derde Devadır 02 Eylül 2018 | 3.537 Okunma M. Zeki Akdağ 01 Eylül 2018 | 178 Okunma Sevinç Çokum 29 Ağustos 2018 | 3.578 Okunma Anadolu’daki ilk büyük destanımız 26 Ağustos 2018 | 5.719 Okunma Haldun Taner 25 Ağustos 2018 | 213 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar