Epiciğimiz Müslümanız, epiciğimiz Türküz
Üsküp'te 15 ülkeden 160 akademisyenin bildiri sunduğu üç gün süreli bir kimya kongresi vardı.Kongre başkanı Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Tutar....
Üsküp'te 15 ülkeden 160 akademisyenin bildiri sunduğu üç gün süreli bir kimya kongresi vardı.
Kongre başkanı Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Tutar. Birçok kişi uçakla gitmiş. Bazıları da karadan gitmek istemiş. Memleket görmek için otobüsle gitmeyi tercih edenlerden Fahri Tuna'ya izlenimlerini sorduk, geziyi değerlendirmesini istedik. Sağ olsun kırmadı. O kadar iyi anlattı ki yalnız geziyi değil, duyguları da paylaştık.
*
Hüzün, onur ve mutluluk gözyaşlarının pek kurumadığı gezimizde İpsala sınır kapısından Dedeağaç'a girerek başladık.
Düne kadar bizim olan Rodop Dağları eteklerindeki bodur minareli Türk köylerini seyrederek ilerlerken, dünkü topraklarımızda pasaportla vize ile dolaşmanın hüznü kapladı içimizi.
Gümülcine Çepelli köyünde 'Mustafa'da annesi Fatma teyzenin el yapımı lezzetine doyulmaz ürünlerle dolu kahvaltımızın ardından şehir merkezine ilerlerken köyün çıkışında bir el kalktı bize. Aldık otobüsümüze. Yüz yıllık karşılıklı bir hasretle lafladık.
Elveda Rumeli filminden çıkıp gelmiş giyimli ve edalı bu Osmanlı kadını kendini şöyle tanıttı. “Ben Çepelli köyünden Kömürcü Süleyman'ın karısı Cevriye. 1955 doğumluyum. Büyük oğlumu okuttum Çanakkale'de. Çıktı bilgisayar mühendisi. Küçüğü okur Edirne'de. Olacakmış o da ekonomist. Tütüncülük ederiz. Geçinir gideriz ne olur ne olmaz diye aldık çocuklara Bursa'dan iki daire. Sıkışırsa başları giderler oraya diye. Biz Gümülcine'nin yüz yirmi üç küyü, epiciğimiz Müslümanız epiciğimiz Türküz elhamdülillah. Yüz yıldır sapmadık bir adım iç Türklükten. Çok severiz buraları da anavatanımız Türkiye'yi de. Çok selam götüresiniz albayrağımıza. Bilesiniz onun kıymetini.”
*