Bir müslümanın cebinde veya çantasında neler olmalıdır?
BU yazım öncelikle lise ve üniversite öğrencileri için kaleme alındı. Medenî, kültürlü, ciddî bir Müslümanın cebinde ve çantasında neler bulunmalıdır? 1. Bütçesi...
BU yazım öncelikle lise ve üniversite öğrencileri için kaleme alındı. Medenî, kültürlü, ciddî bir Müslümanın cebinde ve çantasında neler bulunmalıdır?
1. Bütçesi müsâitse kaliteli, mürekkepli bir dolmakalem... Bütçesinin müsâit olup olmadığı şundan anlaşılır: Cep telefonuna bin lira verebilmişse bütçesi müsâit demektir. Vasıflı bir Müslüman kesinlikle berbat, kalitesiz bir tükenmez kalem kullanmaz. Telefona nasıl para vermişse kaleme de verir. Telefonu bin liralık, kalemi bir liralık olması çelişkidir, dengesizliktir, hattâ ayıptır.
2. Güzel ve zarif bir defter… Bu deftere dolmakalemle güzel ve düzgün yazı yazılacaktır. Eciş bücüş, kargacık burgacık olmaz. Yazısı güzel değilse, parası olduğu takdirde güzel yazı (kaligrafi) kursuna gidecek, olmadığı takdirde internetteki güzel el yazısı sitelerinden yararlanarak düzeltecektir.
3. Düzgün kâğıt parçaları... Bunlara gerektiğinde notlar yazıp muhâtabına verecektir. Bu iş için defterden sayfa yırtmayacaktır. Çünkü yırtılan kâğıdın üç tarafı düzgün, bir tarafı fare yemiş gibi tırtıklı olur. Müslüman böyle bir kâğıda yazı yazıp vermez.
4. Müslümanın cebinde mutlaka, namaz kılarken başına geçireceği güzel bir takke bulunacaktır. Cep telefonu bin lira, takkesi üç lira. Olmaz!.. Sanatlı, zarif, en azından on beş liralık bir takkesi olmalıdır. Ciğeri beş para etmez telefona bir çuval para veriyor, Allah’a ibâdet ederken başına üç liralık berbat bir Çin takkesi geçiriyor. Böyle bir şey edebe aykırı olur. Takkesiz namaz kılınmaz mı? Başı açık olarak kılmak, namazın sıhhatine mâni olmaz. Lakin edebe ve sünnete aykırı düşer. Bazıları “cebimizde takke için yer yok” bahânesini ileri sürüyor. Bu bahane geçerli değildir. O meret cep telefonuna nasıl yer buluyorsan takkeye de bulacaksın.
5. Müslümanın cebinde, boyutu küçük, fazla yer tutmayan faydalı bir kitap bulunmalıdır. Toplu taşıma vâsıtasında seyahat ederken veya boş vaktinde açar okur. Ivır zıvır, şişirme, fasa fiso kitap olmaz. Faydalı ve değerli olacak… Dindar Müslüman, cebinde kısa sûreler, âyetler, zikirler ihtivâ eden bir risâle bulundurur, bunu mümkün olduğu kadar göstermeden riyakârlığa kaçmadan okur.
6. Müslümanın cebinde bütçesi müsâitse küçük bir şişe içinde kıymetli bir koku bulunmalıdır. Hakiki gül yağı (sentetik gül esansı değil!), öd esansı, Habeşistan vahşî kedisinin zebâdından yapılı koku, bunlara benzer şeyler. Seyyar kokucuların gramı bir liraya sattıkları kimyevî kokular sağlığa zarar verir. Cep telefonuna bin lira veren kokuya da 20-30 lira verebilmelidir. Mâkul konuşmuyorsam lütfen beni uyarınız.
7. Müslümanın cebinde otuz üçlük veya doksan dokuzluk zarif bir tesbih olmalıdır. Pek dandik, pek uyduruk plastik tesbih olmaz. İstanbul’da Beyazıt Çınaraltı’nda seyyar tesbih sergileri vardır. Mısır’dan başka ülkelerden el yapımı işlemeli, kakmalı tesbihler çok ucuz fiyatlara satılıyor. Cep telefonuna bin lira veren Müslüman tesbihe otuz lira veremeyecek mi? Tesbih hem namazdan sonraki zikir için işe yarar, hem de zaman zaman stres atma konusunda faydalı olur.
8. Müslümanın cebinde minik bir kutu içinde nefes açıcı, ferahlatıcı, mümkünse naneli minik haplar bulunmalıdır. Dikkat edilecek husus şudur: Bunlar sağlığa zararlı olmamalıdır. Avrupa’da tabîî maddelerden yapılmış böyle şifâlı pastiller satılır, bizde var mı bilmiyorum.