Muhyiddin Arabî’ye Hüsn-i Zan
MUHYİDDİN Arabî Ehl-i Sünnetin çoğunluğunun gözünde Şeyh-i Ekber’dir. Bendeniz bir Ehl-i Sünnet Müslümanı olarak ona hüsn-i zan beslerim; gulüvve sapmış, mücessime olmakla...
MUHYİDDİN Arabî Ehl-i Sünnetin çoğunluğunun gözünde Şeyh-i Ekber’dir. Bendeniz bir Ehl-i Sünnet Müslümanı olarak ona hüsn-i zan beslerim; gulüvve sapmış, mücessime olmakla suçlanmış, ağır tenkitlere uğramış İbn Teymiye’nin, Vehhabilerin, Selefîlerin, reformcuların, diğer aşırıların ve sapmışların o muhterem zatı tekfir etmelerini çok ayıplar ve kınarım. İlmim, ufkum yetmeyeceği, anlayamayacağım için onun bazı kitaplarını okumam, lakin onlardaki medar-ı münakaşa meselelerin mutlaka bir te’vili ve müdafaası olduğuna inanırım. Büyüklerimiz, Fütuhat’ın nasihatlar bölümünün okunmasında sakınca görmemişlerdir. Ehl-i sünnet büyüklerinin nicesi, ondan bahs ederken Hazret demişler, hürmetle anmışlardır.
Muhyiddin Arabî konusunda ifrat ve tefritten uzak durmak, daire-i itidalde bulunmak gerekir. Daire-i itidal ise Sevâd-ı Âzam’dır. Resulullah Efendimiz (Salat ve selam olsun ona) Ümmet içinde tefrikaya yol açacak bir ihtilaf zuhur ettiğinde büyük karaltı (kalabalık) içinde olunmasını tavsiye buyurmuşlardır. Büyük topluluk, Fütuhat müellifine hürmet eden cumhur-i ulemadır.
Muhyiddin Arabî zaten bize her kitabını okumamızı tavsiye etmiyor. İlmi, irfanı, iz’anı yetersiz olanlara derin kitaplarını okuma izni vermiyor.
İslam dini kimlerden ve nasıl öğrenilir?
İcazeti olan Ehl-i Sünnet ve Cemaat ulema ve fukahasının telif ve tasnif ettiği akaid, fıkıh, ilmihal, ahlak kitaplarından öğrenilir.
Elifi görse mertek sanan, ilmihalini doğru dürüst bilmeyen cahillerin derin kitapları anlamaları elbette mümkün olmaz.
İmam Mâlik hazretleri, fıkıh bilmeyenlerin tasavvuf okyanusuna dalmasına izin vermiyor, çünkü böyleleri boğulur ve harcanır.
Türkiye Müslümanları İslam’ı nasıl öğrenmelidir?
Bütün okullarda mecburî olarak okutulan Kemalist din kitaplarından öğrenmemelidir. Çünkü bu kitaplar din kitabı değil, İslamı resmî ideoloji ile bağdaştırmak isteyen zihniyetin aldatmacasıdır. Bunların başında Besmele yoktur, bir şahsın tam sayfa portresi ve Beyannâmesi vardır. Böyle din kitabı olur mu?
İslamı öğrenmek için önce akaid (inanç bilgileri) kitabı okunmalıdır. Bu devirde sahih inanç, İmam Eş’arî’nin ve İmam Mâturidî’nin anlattığıdır. Fıkıh öğrenmeye gelince: Hanefîler Ömer Nasuhi Bilmen’in Büyük İslam İlmihalini, Şâfiîler o ayarda bir şâfiî fıkıh ve ilmihal kitabını okuyabilir.
Hangi mezhepten (fıkıh ekolünden) olurlarsa olsunlar bütün Sünnî Müslümanlar, İslam ahlakını İmam Gazalî’nin İhyâu Ulumiddin kitabından öğrenebilir.
İslam hangi kimselerden ve kitaplardan doğru olarak öğrenilmez?