Müslüman Nasıl Yer İçer?
1. Hadîs-i şerif: “Mü’min bir mideyle yer, kâfir yedi mideyle.”2. Doyduktan sonra yemek haramdır.3. İstisnâ: Misafirlikte ev sahibini üzmemek, memnun etmek için biraz (ölçüyü kaçırmadan) fazla...
1. Hadîs-i şerif: “Mü’min bir mideyle yer, kâfir yedi mideyle.”
2. Doyduktan sonra yemek haramdır.
3. İstisnâ: Misafirlikte ev sahibini üzmemek, memnun etmek için biraz (ölçüyü kaçırmadan) fazla yenebilir?
4. İstisnâ: Çok uzun sıcak günde oruç tutmuş, iftarda biraz fazla yiyebilir? Her hâl ü kârda fil gibi yemesi doğru olmaz.
5. Sağlığın başı az yemek ve perhiz yapmaktır.
6. Fazla tıkınmaktan ileri gelen hastalıklar, yeterli beslenmemekten mütevellit hastalıklardan kat kat fazladır.
7. Helal yiyeceklerde ve yemeklerde bereket olur, bunlarla beslenenler sağlıklı yaşar. Haram yiyecekler hastalık, bereketsizlik, meymenetsizlik getirir.
8. İslam kriterlerine göre bir ziyafet mönüsü: Tarhana çorbası… Sebzeli, nohutlu, garnitürlü bulgur pilavı, cacık, kuru üzüm hoşafı… Böyle bir ziyafeti hor gören, tahkir eden Allaha isyan etmiş olur, beyinsizler zümresine dahil olur. Bu ziyafet dolayısıyla yemek sahibine candan teşekkür eden, Hak Tealaya “Ya Rabbi bana bu nimetleri yedirdiğin için Sana şükürler olsun” diyen kişi sâlihlerden, şâkirlerden olur.
9. Sâlih bir Müslüman için bir başka ziyafet: Taze simit… Kızarmış kepekli ekmek… Peynir… Zeytin… Sızma zeytinyağı… Bal… Domates söğüş… Kaynamış yumurta… Yanında açık çay… Böyle bir yemekten zevk alamayan, bunu tahfif eden (Hafife alan), tahkir eden, yahu böyle de yemek olur muymuş diye homurdan kişi kemalsiz ve faziletsizdir.
10. Dünya çok büyük bir sofradır. Gerekenden fazla yerseniz başka insanların hakkını ve payını yemiş olursunuz.
11. Müslüman, infak ve paylaşma ahlakına sahiptir.
12. Unu elemek bid’attir. Buğdayın ve diğer tahılların en kıymetli ve sağlıklı kısmı kepeğindedir. Kepeği eleyip hayvanlara yedirmek akıl sahiplerine yakışmayan bir beyinsizliktir. Asr-ı Saâdet’te elek yoktu.