Oy güvenliği için bilgisayar başına!
Yeryüzünde başka nerede, seçim güvenliğini sağlamak için binlerce gönüllü örgütlenir? Vatandaş, sandık başında müşahitlikten bilgisayara geçirilen tutanaklara, kendini her şeyi takip...
Yeryüzünde başka nerede, seçim güvenliğini sağlamak için binlerce gönüllü örgütlenir? Vatandaş, sandık başında müşahitlikten bilgisayara geçirilen tutanaklara, kendini her şeyi takip etmek zorunda hisseder?
Oy ve Ötesi’nin sandık gönüllüsü çağrıları devam ediyor. Türkiye’nin Oyları oluşumu da hem sandık gönüllüsü, hem tutanak analizi yapmaya çağırıyor.
Yeter ki okuma yazma, toplama çıkarma bilin ve basit bilgisayar becerilerine sahip olun!
Evet, bu çağrı herkese: Nerede yaşarsanız yaşayın, oturduğunuz yerden bilgisayara girip tutanak analizi yapan ekibe katılabilirsiniz.
Ankara merkezli “Türkiye’nin Oyları” adlı sivil toplum kuruluşundan görüştüğüm Işık Sedef Gürbüz, tutanak analizinin önemini şu sözlerle aktarıyor:
“2014 yerel seçimi sonrası tutanakları topladık, analiz ettik ve anlamlı verilere dönüştürdük. Gördük ki tutanaklarda kitlesel oy kayıpları yaşanıyor. Organize sandık güvenliği çalışması, adil sonuçların ortaya çıkmasında kilit rol oynuyor.”
İlk 48 saat kritik
Türkiye’nin Oyları, 7 Haziran seçimleri sonrası tüm tutanakları toplayıp, her bir tutanağı 1000 kişiyi aşkın ekibiyle tek tek analiz etmek gibi yürekli bir işe kalkıştı.
Ancak daha fazla gönüllüye ihtiyaçları var.
SEÇSİS’in, tutanakların bir sureti olduğunu söyleyen Işık Gürbüz’e göre “Tutanakların hepsinin elde edilmesi ve tek tek incelenmesi demek; kedilerin, trafoların, elektrik kesintilerinin, sistemsel hataların seçim sonucuna yansımasına mahal vermemek demek.”
Ve elbette varsa, itiraz hakkının da mahfuz kalması demek...
İyi de sistem nasıl işliyor? Gönüllüler nasıl katkıda bulunacak?
1 D’Hondt sistemine göre farkların az olduğu illerin tutanakları incelenerek başlanıyor. İlk 48 saatte İlçe Seçim Kurulları’na yasal delil ve dayanak oluşturması için kamuoyu ve partilerle sonuçlar paylaşılacak.