Kürtler bu oyunu yer mi?
Seçime giren tüm partiler vaatlerini doğal olarak iktidar perspektifiyle şekillendirdiler. Bu nedenle liderlerin her girizgâhı "Bizim iktidarımızda" sözleriyle başlıyor. Ancak partilerin üç aşağı beş...
Seçime giren tüm partiler vaatlerini doğal olarak iktidar perspektifiyle şekillendirdiler. Bu nedenle liderlerin her girizgâhı "Bizim iktidarımızda" sözleriyle başlıyor. Ancak partilerin üç aşağı beş yukarı ne kadar oy alacağı herkesçe biliniyor. Bu yüzden hayallerden ziyade fiilen ne yapabilecekleri, işlevleri ve "anlamları" üzerinde durmak daha isabetli görünüyor.
Seçimden birinci parti çıkma olasılığı en yüksek olan aday halen Ak Parti olduğu için iktidar vaatleri üzerinde ciddiyetle durulacak, sadece o. Bu durum da onun anlamı ve fiilen yapabilecekleri tartışmasını zaten gereksiz kılıyor. CHP ve MHP de seçimin iki büyük öznesi. Ancak onlar da işlevsel pozisyonlarını analiz yapmaya gerek kalmayacak şekilde net olarak tanımlıyorlar. Geriye, girişteki tartışma önerimizin doğrudan ve ilk muhatabı olarak HDP kalıyor.
Geçtiğimiz dönemde seçimlere bağımsız adaylarla giren ve daha sonra mecliste grup kuran HDP 7 Haziran seçimlerine parti olarak girme kararı aldı. Bunun üzerine taşıdığı riskler açısından bu kararın nedeni tartışılmaya başlandı. Kimi parti üyeleri ve destekçileri bile, HDP'nin parti olarak seçime girmesinin artılarının, barajı aşamama riskini karşılamayacağı yönünde görüş belirttiler. Hatta hareketi yakından izleyen pek çok yorumcu, Öcalan'ın son anda devreye girip HDP'yi bu kararından döndüreceği konusunda iddialı yazılar kaleme aldılar. Ama olmadı.