Saat kaç?
ABD ile imzalanan 13 maddelik Suriye mutabakatı zafer mi yoksa bir hezimet mi? Tarafların sürecin başındaki hedeflerini ve bugünkü pozisyonlarını karşılaştırarak bir fotoğraf çekelim, kararı siz verin. O halde...
ABD ile imzalanan 13 maddelik Suriye mutabakatı zafer mi yoksa bir hezimet mi?
Tarafların sürecin başındaki hedeflerini ve bugünkü pozisyonlarını karşılaştırarak bir fotoğraf çekelim, kararı siz verin.
O halde hatırlayalım:
Suriye iç savaşının başlamasından birkaç yıl sonra PKK'nın Suriye kolu PYD-YPG, oluşan otorite boşluğundan faydalanıp ülkenin Türkiye sınırına komşu bazı bölgelerini ele geçirdi.
Türkiye yıllardır mücadele ettiği PKKYPG'nin, 911 kilometrelik Suriye sınırının paralelinde fiili durum yaratarak ABD güdümü bağımsız bir devlet kurmasına müsaade etmeyeceğini açıkladı.
Söz konusu yabancı bir devletin toprakları olduğu için, Ankara tezini "güvenli bölge" kavramı üzerine kurdu.
Buna göre Türkiye- Suriye sınırının güneyinde, derinliği 30-35 km olan bir hat PKKYPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerinden arındırılacaktı. Ardından bölge, Suriyeli mültecilerin dönüşüne uygun bir güvenlik standardına kavuşturulacaktı.
***
Ankara'nın teklifi Suriye'yi işgal eden devletlerden destek bulmadı.
Meşruiyetini,"DEAŞ'la mücadele eden seküler güçler" tarifiyle izah eden YPG ise, ABD'nin himayesi ve TIR'lar dolusu silah yardımıyla sahada ilerlemesini sürdürdü.
Türkiye ABD'yi, YPG'nin ilerleyişini durdurması ve Türkiye-Suriye sınırını ortadan ikiye bölen Fırat Nehri'nin batısına geçmemesi için uyardı.
Cevap içeriden, o dönemde ulusalcı seçmenin bile oyunu almayı başaran HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'tan gelecekti... Demirtaş, kendisinin de bağlılık yemini ettiği ülkesine şöyl...