Uçuşa yasak bölge PKK-PYD devletini getirir mi?
Suriye'deki kimyasal katliamın ardından ABD'nin şaşırtıcı şekilde rejime ait bir hava üssünü vurması bölgedeki dengeleri yeniden sarstı.Evet şaşırtıcı. Zira sene...
Suriye'deki kimyasal katliamın ardından ABD'nin şaşırtıcı şekilde rejime ait bir hava üssünü vurması bölgedeki dengeleri yeniden sarstı.
Evet şaşırtıcı. Zira sene başında "içeriye dönüş" vaadiyle göreve gelen Trump yönetimi henüz birkaç hafta önce "Obama'nın Esad'ı devirme perspektifinden vazgeçtiklerini" açıklamışlardı.
Trump'ın hamlesinin, sağlık reformundan yediği golü çıkartmak için içeriye dönük bir hamle olduğu yorumları yapılsa da bu iş çocuk oyuncağı değil.
Çünkü ne Trump'ın içeride uzlaşı aradığı neocon muhatapları çocuk ne de Suriye'de arı kovanlarına çomak soktuğu Rusya ve İran.
Trump "bir kere vurdum" yeter diyerek kimseyi oyalayamaz; hiçbir şey olmamış gibi yeniden seçim öncesindeki gibi devam edemez.
Dolayısıyla Suriye'deki atağın bir şekilde devamını getirmek zorunda.
Şimdilik en olası görünen alternatiflerse, biri geldiğinde öbürünü de getiren uçuşa yasakya da güvenli bölge seçenekleri.
Türkler ise bu kavramlar telaffuz edildiğinde Barzani'nin Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kuruluşunu hatırlıyorlar.
Çünkü kolektif hafızamızda, Irak savaşı sırasında 36. Paralel'in uçuşa yasaklanmasının,Barzani'ye devlet kurdurduğu yönünde bir algı var.
Hatırlayın, bu karardan birkaç yıl önce de dünya yine bir kimyasal katliamla sarsılmış, Halepçe'de binlerce insan öldürülmüştü...
Oysa zihinlerimize çizilen bu klişe, o günlerde esen aşırı milliyetçi dalganın zihinlerimize kazıdığı bir yanlış.
Şöyle ki; Barzani, uçuşa yasak bölge kararıyla, Ekim 1991'de ilan ettiği de facto özerkliği, 4 Temmuz 1992'de resmen kazandı ama bu bir ilk değildi.
Zira geçtiğimiz yüzyılın başından beri sahada bağımsızlık mücadelesi veren Barzaniler, bugün federe devlet olarak resmen bulundukları yerde fiilen zaten varlardı.