Kararsız nameler...
Referanduma götürülen anayasa paketinin bir kritik yanı da cumhurbaşkanı kararnameleri...Mevcut sistemdeki kanun hükmünde kararnamenin (KHK) yerini yeni sistemde cumhurbaşkanlığı kararnamesi alıyor. Ancak önemli farklarla.Mevcut...
Referanduma götürülen anayasa paketinin bir kritik yanı da cumhurbaşkanı kararnameleri...
Mevcut sistemdeki kanun hükmünde kararnamenin (KHK) yerini yeni sistemde cumhurbaşkanlığı kararnamesi alıyor. Ancak önemli farklarla.
Mevcut sistemde Bakanlar Kurulu, TBMM’nden yetki kanunuyla yetki almadan KHK çıkaramıyor. Verilen yetkinin konusu ve süresi bellidir. Oysa, değişiklik gerçekleşirse cumhurbaşkanı böyle bir yetki kanununa gerek olmadan süresi ve konusu sınırsız (temel haklar hariç) kararname çıkarabilecektir.
İkincisi... Mevcut sistemde Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı bütün KHK’ler hemen TBMM’nin onayına sunulmaktadır ve onaylanması zorunludur. Değişikliğe göre yeni rejimde cumhurbaşkanı kararnamesi TBMM onayına tâbi olmayacaktır.
Cumhurbaşkanı kararnamesi, Meclis’e uğramadan, Resmi Gazete’de yayımlandığı anda yürürlüğe giriyor. Meclis tamamen devre dışı kalıyor...
Öte yandan... Anayasa’ya göre; (Madde 7) “yasama yetkisi” TBMM’ye aittir ve devredilemez. Bu madde yürürlükte kalmaktadır. O yüzden yeni düzende cumhurbaşkanı kararnamesi Anayasa’ya aykırı bir durum arz ediyor.
Bir parti cumhurbaşkanı kararnamesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne gidebilir. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin ne kadar sürede karar vereceği belli değildir. Üstelik vereceği karar geriye yürümez. Atı alan Üsküdar’ı geçmiş olacaktır.
Yalnızca kararname yetkisi bile yeni rejimin demokrasi ile mesafesini ortaya koyuyor...
Yeni bakanlar!