Sokrates’le sohbet

Yunanlı filozof Sokrates ile öğrencisi Alkibiades Türkiye’ye gelmiş olsalar aralarında nasıl bir konuşma geçerdi... Mesela:Sokrates: Alkibiades bu ülkede insanlar sürekli tartışıyorlar. Bu onları iyiye...

Yunanlı filozof Sokrates ile öğrencisi Alkibiades Türkiye’ye gelmiş olsalar aralarında nasıl bir konuşma geçerdi... Mesela:
Sokrates: Alkibiades bu ülkede insanlar sürekli tartışıyorlar. Bu onları iyiye, doğruya, gerçeğe yaklaştırıyor mu?

Alkibiades: Hayır Sokrates. Bu ülkede böyle bir alışkanlık yok. Burada insanlar birbirleriyle konuşmazlar.Birbirlerine konuşurlar. Düşünceler birbirine değemeden geçip gider. Amaç iyiyi doğruyu bulmak değil. Önemli olan bu tartışmadan üstün çıkmak.

S: Gerçeğe doğru yönelmedikçe bu tartışmaların ne anlamı var?

A: Bu ülkede herkes bir gurubun, bir cemaatin mensubu. Tartışmada üstün çıkmak aynı zamanda mensup olduğu cemaatin üstünlüğünü gösterir. Amaç bu olunca tartışmak ortak bir arayış ve bununla birlikte barış ve dostluk getirmiyor. Tersine düşmanlıkları körüklüyor.

S: Peki ortak bir değer sisteminin bulunmadığı bir ülkede demokrasi nasıl yürüyecek?

A: Yürümüyor zaten. Ülkeyi yönetenlerin demokrasi anlayışı aynı görüşü paylaşanlar için geçerli. Eğer karşıt görüşlere sahipseniz başınıza olmadık şeyler gelebilir. Sonunda susmak zorunda karılırsınız. İşin en tuhaf yanı da bunlar demokrasiyi korumak adına yapılır.

S- Hiç anlamıyorum. Olmayan demokrasiyi nasıl koruyacaksın?

A- Demokrasi olmadığını söyleyenleri susturarak...

***

Yukarıdaki konuşmayı Rıza Türmen’in geçmişte yazdığı yazılardan oluşan “Güçsüzlerin Gücü” adlı yeni kitabından özetleyerek aktardık.

Meslektaşlarımız Can Dündar ve Erdem Gül dahil tüm demokrasi kurbanlarına selam ve sevgilerle...

ZEHİR

CHP’li Meclis Üyesi Dr. Ümit Yurdakul İBB Meclisi’nde konuştu. Dedi ki:

- Ağaçtan toplanan meyveler çürümemesi için önce kimyasal havuzlara batırılır! Sonra da bir kamyona yüklenip polyester kökenli mumlama tesisine gönderilir. Orada büyük oranda parafin içeren bir sıvıyla sıvanıp gözenekleri kaplanır. Bu aşamada bir miktar kimyasal da elbette narenciyenin içine işler. Meyvelerin başına gelen bununla da bitmez, bir de azotlama tesisine girer... “

Dr. Ümit Yurdakul bunları neden mi anlattı? Belediyelere meyve ve sebze hallerinde kalıntı analizleri yapacak laboratuvarlar kurmaları için...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DERTLERE ÇARE 21 Kasım 2024 | 214 Okunma Acemoğlu ve Atatürk 19 Kasım 2024 | 598 Okunma ÇANKIRI OPERASI 16 Kasım 2024 | 148 Okunma BALLI VURGUN 14 Kasım 2024 | 301 Okunma ŞAHSİ HESAP 12 Kasım 2024 | 275 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar