Yılanlı replika...
Sultanahmet Meydanı’ndaki ünlü “Yılanlı Sütun”un parça parça döküldüğünü, replikasının (birebir kopyası) yapılıp uygun bir alana dikilmesinin yararlı olacağını...
Sultanahmet Meydanı’ndaki ünlü “Yılanlı Sütun”un parça parça döküldüğünü, replikasının (birebir kopyası) yapılıp uygun bir alana dikilmesinin yararlı olacağını geçen pazar günü yazdık.
Sanat çevrelerimiz, üniversitelerimiz, heykel sanatçılarımız, henüz bu öneriyle ilgilenmedi.
En umut verici mesaj ise Londra’dan Hüseyin Caner’den geldi. Der ki Sayın Caner:
“Bu konu benim de kısmen uzmanlık alanıma girmektedir. 14 yılı aşkın süredir İngiltere’de laser tarayıcılar ile çalışmaktayım. Türkiye’de laser tarayıcı sistemini ilk kullanan da benim. Çatalhöyük’te yapılan kazı çalışmalarında bulunmuş, kazı yapılan evlerin üç boyutlu görüntülerini kaydetmiştim. Sistemi İngiltere’den getirmiş, gümrükten rüşvetle geçirebilmiştik.
Bu görüntüler milimetre düzeyinde çözünürlük ve doğrulukta olup elde edilen 3D data ile objenin gerçeğinin aynısı yapılabilir. Mesela daha geçen hafta bir spor dalında verilen kupanın kopyasının yapılması için aslını laser sistemimizle modelledik. Eğer istenirse bu konuda seve seve yardımcı olabilirim. (Mob: 07980000972)”
Bu arada okurumuz Aysel Tüfekçioğlu, Haçlı seferlerinde At Meydanı’ndan alıp götürülen, halen aslı Venedik Müzesi’nde, kopyaları ise San Marco Meydanında bulunan 4 atın replikasının da yapılabileceğini anımsatıyor. Aslında Türkiye’den alınıp, götürülen daha pek çok eserin replikası yapılarak kentin görünür yerlerine yerleştirilebilir.
Tabii bunun için önce “heykel” sanatıyla barışık bir yönetimin işbaşında olması gerekir.