Bisikletle ülke turu bir çocuğa ne öğretir?
TATİLİN her türlüsü bünyeye faydadır ama iyice faydalısı da olur.Hele konu çocuklarsa. * Ertan Karabıyık (50) ve oğlu Ada (17) bu yaz başında bisikletle Hollanda turuna...
TATİLİN her türlüsü bünyeye faydadır ama iyice faydalısı da olur.
Hele konu çocuklarsa.
*
Ertan Karabıyık (50) ve oğlu Ada (17) bu yaz başında bisikletle Hollanda turuna çıktı.
“Türkiye’de yapılamaz mı?” diye düşünüyorsanız eğer, hemen ülkemizin bisikletle ilişkisini hatırlatayım: Bisiklet yolu olarak ayrılan yerlere araçlar park eder; yollardaki yağmur ızgaraları bisikletler için uygun değildir, yollar çukurlarla doludur; araç kullananlar ise bisikletlilere karşı hoyrattır.
*
Karabıyık oğluyla deniz-kum tatili yapmak yerine neden Hollanda’da ter atma zahmetine girdi diye merak ediyorsanız, cevabı şöyle:
“Bisikletle gezerek bir ülkeyi tanımak, uygun bir bütçe ile yaz tatilini geçirmek, oğluma meslek seçiminde yol göstermek, insan haklarına saygının en yüksek değer olduğu bir ülkeyi tanıtmak, ona bir vizyon sağlamak, bisikletle seyahat etmenin riskli olmadığı, insanların güler yüzlü ve destekçi olduğu bir ülkede 13 gün boyunca pedal çevirmek için.”
Nüfusunun yüzde 86’sı bisiklet kullanan, 15 bin kilometrelik bisiklet yolu olan, her köşesine bisikletle ulaşılabilen, trenlere bile bisikletle binilen bir ülkeden söz ediyoruz.
*
Çadır, uyku tulumu ve bisikletleriyle 8 Haziran’da Amsterdam’a uçan baba-oğul önce kuzeye doğru gitti; sonra doğuya, daha sonra güneye. Ucuz otelde konakladıkları yağmurlu 3 gece dışında, akşamları hep çadır kampinglerinde konakladılar. Çadır başına 5-10 Euro ödediler; bu fiyata duş, bazen internet ve elektrik dahildi.