En düşük kitap okuma oranı kıyı kentlerimizdeymiş!

TÜRKIYE'de en az Ege, Karadeniz ve Akdeniz'de kitap okunuyormuş. Libonet’in şimdiye kadarki en kapsamlı Okur Profili ve Kitap Satın Alma Davranışları Araştırması’ndan öğrendik. * Araştırmaya göre, kitap...

TÜRKIYE'de en az Ege, Karadeniz ve Akdeniz'de kitap okunuyormuş.

Libonet’in şimdiye kadarki en kapsamlı Okur Profili ve Kitap Satın Alma Davranışları Araştırması’ndan öğrendik.


*


Araştırmaya göre, kitap okuma oranlarında yüzde 34’le Marmara Bölgesi başı çekerken, onu yüzde 17 ile İç Anadolu, yüzde 15 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 10 ile Doğu Anadolu izliyor. Son 3’te ise yüzde 9 ile Karadeniz ve Ege, yüzde 6 ile de Akdeniz geliyor.

Bu rakamlar çok şaşırtıcı. Zira kıyı kentlerde yaşayan insanların tarih boyunca, kültürel ve ekonomik anlamda daha ileride, dış dünyaya daha açık, daha aydın olmasını bekleriz.

Sonuçlar ise tam tersi!

Araştırmayı okuduğumda, bir uzman görüşüne ihtiyaç duyup Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal’a başvurdum. Sonuçların kendisini de şaşırttığını söyleyip ekledi: 
“Bunda daha turistik bir hayatın etkisi olabilir. Belki insanlar buralarda günübirlik keyiflere ve eğlencelere daha düşkünler. Ya da belki günlük hayat daha oyalayıcı. İzmir ve Antalya mesela, genç nüfusun çok yüksek olduğu, üniversiteleri olan şehirler. Ama tuhaf bir biçimde demek içlerine kapalı, kendi içlerinde kulaktan 
dolma bilgilenmeyle yürüyen bir hayatları var.”


*


Araştırmada beni şaşırtan diğer bir sonuç ise yaşlara göre kitap okuma oranları. Zira benim emeklilik hayalim, kucağımda bir kediyle vakitsizlikten okuyamadığım kitaplara gömülmek. Köksal buna güldü ve “Biliyorsunuz, emeklilikte kitap okuma hayali, tatile gidince tüm kitapları bitireceğim hayali gibidir. Çok az kitap okuyup dönersiniz tatilden” dedi.

Araştırmaya göre 18-35 yaş aralığındakilerde kitap okuma oranı yüzde 61. Köksal gençlikte kitap okuma oranının yüksek olmasını çok anlaşılır buldu: “Genç insan hayata meraklı insandır. Öğrenmek, bilmek ister. Gençken insan daha politiktir.”

36-50 yaş aralığındakilerde bu oran yüzde 29. Köksal’a göre bu, insanların çok yoğun çalıştıkları, koşuşturdukları, çocuk büyüttükleri bir dönem. Ve bu da anlaşılır.

51-65 yaş aralığındakilerde ise kitap okuma oranı yüzde 10. Bunu da şöyle açıkladı Köksal: “Bu yaşlarda Türkiye toplumundaki insanlarda meraksızlık başlıyor, herkes kendi küçük hayatlarına çekiliyor. Zaten gençlik bittikten ve günlük hayatın koşturmasına katıldıktan sonra, o ilginin yerini televizyon, diziler doldurmaya başlıyor. İnsanlar Türkiye’de ruhen çabuk yaşlanıyorlar. Emeklilik koşulları bir Avrupa gibi değil, sıkıntılı ve zor bir dönem.”

Ama elbette okumak isteyen insan, ekonomik sıkıntı da çekse, kütüphaneden alır okur. Belki de emeklilik yaşına gelmiş insanlar çalışma hayatına devam etmeleri gerektiğinden okumuyorlar yine. Ya da belki dünyanın karanlığından uzaklaşmak istiyorlar. Gençken dünyayı değiştirebileceklerini düşünerek kitaplara, bilgiye sarılırken yaş ilerledikçe değiştirmeye zamanlarının ve enerjilerinin olmadığını düşünüyorlar, kim bilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.133 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.388 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.617 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.491 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar