FETÖ torbasına atılan akademisyenleri kim işe alır?
OHAL üniversiteleri de vurdu ve KHK ile 93 üniversiteden 2 bin 346 akademisyen atıldı. FETÖ’cüsünü bilemem ama bana tanıdık isimlerin hepsi değerli hocalar. * 25 yaşındaki Diyar Yılmaz ihraç edilen akademisyenlerin...
OHAL üniversiteleri de vurdu ve KHK ile 93 üniversiteden 2 bin 346 akademisyen atıldı.
FETÖ’cüsünü bilemem ama bana tanıdık isimlerin hepsi değerli hocalar.
*
25 yaşındaki Diyar Yılmaz ihraç edilen akademisyenlerin en gençlerinden.
1991 Diyarbakır Çermik doğumlu. Annesi Afyonlu, babası Çanakkaleli. İkisi de eğitimci.
Diyar, 16 Şubat’ta Niğde Üniversitesi’ne araştırma görevlisi olarak atandı. Atandığının 3’üncü günü, kamu görevine başlamadan önce sosyal medyada paylaştığı bir Tahir Elçi karikatürü ve komik birkaç caps yüzünden hakkında disiplin soruşturması açıldı.
Ertesi gün, hakkında ikinci disiplin soruşturması açıldığının haberi geldi. Sebep, siyasi parti destekçiliği idi. Yine, kamu görevine başlamadan bir yıl önce, henüz öğrenciyken Facebook’ta paylaştığı bir fotoğraf delil olarak gösterildi. “Öylesine bir fotoğraftı” diyor Yılmaz, “Ben parti destekçisi falan değilim. Kaldı ki araştırma görevlileri parti üyesi bile olabiliyor. Ben üye değilim. Eğitim-Sen’li bile değilim.”
Diyar ilk soruşturmadan uyarı cezası, ikinci soruşturmadan ise 2 yıl kademe durdurma cezası aldı.
Bu arada Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyordu ve 2’nci dönem derslere girmesi gerekiyordu. Soruşturmalar bahane edilerek okula gönderilmedi ve eğitimi uzadı. Halbuki, Niğde Üniversitesi’nde henüz bölüm açılmamıştı, derse bile giremiyordu.
Bunların neden Diyar’ın başına geldiğini tahmin etmek zor değil. Ya ihbarcı meslektaşlarından biri sosyal medya hesaplarında dolaşıp onu şikâyet etmişti ya da ismi ‘Diyar’ diye idare, klasik refleksini göstermişti.
Çalışma hayatına adım atar atmaz kapıldığı girdap KHK ile ‘taçlandı’ ve Diyar, barış bildirisine imza atan 4 meslektaşıyla beraber okuldan atıldı.
İşin komik yanı, Diyar bu bildiriye hiç imza atmamıştı; o tarihte çalışmıyordu bile. Ama buna rağmen imzacı denilerek ihraç edildi.
Bir de üstüne devlete borçlu çıkarıldı, çalışmadığı günler için maaşı geri istendi.